Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Oprava památníku, který poničili vandalové, je v plném proudu

Na konci minulého týdne začala obnova poničeného památníku obětem komunismu, který od roku 2006 vytváří pietní místo v parku v Jablonecké ulici. Obě zrcadlové tabule památníku obětem komunismu v Jablonecké ulici si v posledním půlroce vybrali jako terč svého řádění vandalové.

První prasklina ve skle se objevila zhruba před půl rokem, díra ve druhé tabuli vznikla o loňské silvestrovské noci buď po výbuchu dělobuchu, nebo po vržení láhve do zrcadla.

Kompletní výměna obou rozměrných tabulí začala v pátek 4. dubna a včetně dalších drobných oprav památníku potrvá nejpozději do konce dubna. Nejprve bylo totiž potřeba obě tabule z tvrzeného skla vyrobit. Výroba jedné tabule zabere přitom šest týdnů.

„Mrzí mne, že toto nedávno oceněné dílo nenechává vandaly na pokoji,“ řekla primátorka města Martina Rosenbergová. „Spolu s výměnou obou skleněných tabulí necháváme opravit i další drobné závady, které jsme na pomníku našli. Přece jenom se zde začal projevovat zub času,“ dodala.

Výroba obou tvrzených skel přijde zhruba na 360 tisíc korun. Bude ji provádět firma AZ glass, která spolupracovala s autorem pomníku Petrem Jandou už v době, kdy bylo dílo do parku umístěno. Liberec má ale pomník proti vandalismu pojištěný, proto by měla škodu hradit pojišťovna. Výrobce zvažoval použít pro nové tabule odolnější sklo, ale nakonec od toho upustil, protože by tabule vypadaly jinak než původní zrcadla.

Napsala Zuzana Minstrová

Štítky památník, pomník, silvestr, Martina Rosenbergová, Petr Janda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava památníku, který poničili  vandalové, je v plném proudu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.