Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Přítoky Olešky a Jeřice oživilo 10 tisíc plůdku pstruha

Přítoky Olešky a Jeřice v Jizerských horách oživilo minulý týden 10 tisíc plůdku pstruha obecného potočního. Jde o společnou snahu Lesů ČR a chráněné krajinné oblasti (CHKO) navrátit pstruhy do horských potoků a řek, informoval vedoucí správy toků oblasti povodí Labe z Lesů ČR Tomáš Sajdl.

Projekt začal v roce 2008, od té doby vysadili správci toků asi 80 tisíc mladých pstruhů. Každý rok jich na jaře na různých místech vysadí asi 10.000. V minulých letech je například vypustili správci toků na dvou přítocích toku Lomnice u Nového Města pod Smrkem nebo do tří přítoků Sloupského potoka a do toků Malého Sloupského potoka a Holubího potoka v okolí Hejnic na Liberecku.

"Vytipované úseky nepatří mezi vyhlášené revíry Českého rybářského svazu. Také proto se snažíme spolu se správci CHKO vrátit a rozšířit v řece původní živočišný druh," uvedl Sajdl.

Pstruzi v minulých desetiletích téměř vymizeli z Jizerských hor kvůli průmyslovým exhalacím z polských a německých elektráren a dalším škodlivinám. Nebyli schopni přežít v příliš kyselé vodě. Především díky odsíření nebo uzavření elektráren se ale životní prostředí i voda zlepšily a pstruzi nyní dokážou v potocích vydržet. Lesy ČR chtějí podle Sajdla v projektu pokračovat, vysazování pstruhů je stojí ročně asi 10 tisíc korun. Podobně státní firma podporuje v Jizerských horách vysazování střevle potoční.

V Jizerských horách se v posledních letech také odstraňují uměle vytvořené bariéry, které brání migraci ryb. Aktuálně se nyní za pět milionů korun revitalizuje horní úsek řeky Smědé. Řeka byla dosud neprostupná pro pstruhy potoční a siveny americké nedaleko chaty Smědava. Vydlážděné koryto se dvěma stupni na 150 metrech toku nahradí do začátku letních prázdnin balvanitý skluz s průtočnými tůněmi. Evropský projekt připravila Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor ve spolupráci se Společností pro Jizerské hory.

Napsala ČTK

Štítky pstruh, Oleška, Jizerské hory, Jeřice, Lesy České republiky, chráněná krajinná oblast, Labe, projekt, Sloupský potok, Český rybářský svaz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přítoky Olešky a Jeřice oživilo 10 tisíc plůdku pstruha  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.