Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Provizorní oprava pomohla, voda už hrází Tajchu neprosakuje

Provizorní oprava Veseckého rybníka v Liberci za stovky tisíc korun pomohla, voda už narušenou hrází neprosakuje. Bude tak možné odvolat druhý stupeň povodňové aktivity, který pro něj platil skoro dva měsíce, od 22. srpna. Informaci dnes potvrdil ředitel jabloneckého závodu Povodí Labe Jaroslav Jaroušek.

Oprava měla původně trvat od pondělí až do čtvrtka, veškeré práce ale budou hotové ještě dnes. "Silnice přes hráz bude průjezdná nejpozději od středy," uvedl Jaroušek.

Provizorní opravu rybníka známého i jako Tajch prováděla pražská firma Zakládání stavby. Uvnitř hráze vytvořila pomocí plechové stěny další hráz. "V místě místě průsaku jsme osadili ocelovou štětovou stěnu, která je šest metrů hluboká a deset metrů dlouhá. Takže to je celkem 60 čtverečních metrů štětovnic," upřesnil stavbyvedoucí Otto Sedláček. Zhruba deset tun štětovnic podle něj zarazili do šestimetrové hloubky během několika hodin za pomoci vibračního beranidla. "Je to malý rozsah. Byla to běžná práce a obešlo se to bez komplikací," konstatoval. Vodohospodáři musejí ještě odkrytou část hráze zasypat, což podle Jarouška zvládnou během dneška. 

Poslední větší oprava hráze druhé největší vodní plochy na území Liberce se datuje rokem 1996. Tehdy se po povodních vybudoval nový přeliv, opravilo se odpadní koryto a navýšila se hráz. Povodí Labe má v plánu komplexní rekonstrukci hráze a rybníka za desítky milionů korun. Podle Jarouška bude mimo jiné nutné rybník odbahnit. "Na výšku je tam přes metr bahna," poznamenal.

Obnovu rybníka chce Povodí Labe zaplatit z dotace. K jejímu získání potřebuje, aby bylo majitelem Tajchu. Rybník i související pozemky ale patří městu, které jejich převod na státní podnik dlouhodobě odmítalo. Názor vedení radnice změnilo až po srpnovém průsaku, kdy se ukázalo, že nelze rybník ani vypustit. Musela se tehdy dovézt výkonná čerpadla, aby se snížil tlak na poškozenou hráz a tím i zmírnila hrozba protržení rybníka. Zatím však město schválilo jen záměr, o převodu pozemků bude rozhodovat nové zastupitelstvo vzešlé z komunálních voleb.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky oprava, rybník, Povodí Labe (státní podnik), Liberec, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provizorní oprava pomohla, voda už hrází Tajchu neprosakuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.