Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Provozovatelé koupališť zoufají. Letošní sezona byla špatná

Jako podprůměrnou hodnotí letošní sezonu kvůli špatnému počasí většina provozovatelů přírodních i umělých venkovních koupališť v Libereckém kraji. Podle Jana Skalníka to byla druhá nejhorší sezóna za 23 let, co provozuje umělé koupaliště v Liberci na Vápence.

"Oproti dlouhodobému průměru jsem měl 42 procent návštěvníků. Jsem v minus čtvrt milionu korun. Sjednávám si úvěr a znamená to, že nebudeme moci tolik investovat," uvedl. Zklamaný je i provozovatel druhého libereckého koupaliště ve Vratislavicích nad Nisou Petr Polda.

"Letos je to velká tragédie. Jak to vypadalo ještě v červnu slibně, tak červenec byl slabý a srpen nebyl nic, hezké byly jen dva dny. Posledních čtrnáct dnů už u nás nebyla ani noha. Vstupné máme sice zdarma, dnes už ale nikdo nepřijde ani kdyby byly pařáky. Voda má 16 stupňů," řekl.

Nepovedenou sezónu má za sebou i městské koupaliště v Železném Brodě na Jablonecku, které je uzavřené od 10. srpna. Na nižší návštěvě se podepsalo kromě počasí i to, že přišlo o svoji hlavní atrakci. Kvůli špatnému stavu už nebylo totiž možné využívat starý tobogan a pořízení nového za čtyři miliony korun zastupitelstvo zamítlo. Železný Brod byl přitom jediným v kraji, který na venkovním koupališti nabízel jízdu na toboganu.

"Kdyby byl v provozu, asi by byla návštěvnost lepší. Stávalo se, že někteří lidé odešli, když u pokladny zjistili, že tobogan nemáme," uvedl správce koupaliště Libor Kochánek.

Z pohledu hygieniků byla ale letošní sezóna docela dobrá. Zákaz koupání nemuseli vyhlásit na žádném místě. Za nevhodné ke koupání označili jediné, když od začátku sezóny to platilo pro městské koupaliště v Chrastavě. "Na návštěvnosti se to projevilo, byla to jedna z nejhorších sezón, jakou jsem tady za sedm let zažil," uvedl správce koupaliště Miloš Laksar. Kvalita vody ale podle něj nebyla tak špatná, jak se uvádí.

"Až na dva rozbory jsme měli letošní výsledky dobré. Aktuálně máme třeba průhlednost vody 2,7 metru," uvedl. Za špatné považují hygienici, když je průhlednost pod jedním metrem. Nelichotivé označení má Chrastava v důsledku toho, že patří do kategorie, v níž se posuzuje kvalita vody za několik posledních let. A Chrastavě škodí, že ji v roce 2010 postihly záplavy a kvalita vody tak byla mizerná. "Příští rok by se hodnocení mělo zlepšit, rok 2010 se už započítávat nebude," dodal Laksar.

Sinice se letos ve zvýšené míře objevily jen na Máchově a Hamerském jezeře na Českolipsku, což je ale pro obě místa typické. Nebylo to však nic vážného, hygienici pouze doporučovali citlivým jedincům a dětem, aby se po koupání osprchovali. Kvůli špatnému počasí byla letos návštěvnost pláží na Máchově jezeře asi o pětinu nižší, na Hamerském jezeře to bylo dokonce o 30 až 40 procent. "V srpnu jsme provozovali koupaliště asi jen pět dnů. Navíc byl uzavřený průjezd k nám z Osečné a objízdná trasa vedla asi 20 kilometrů," nastínil hlavní důvody propadu starosta Hamru Milan Dvořák. Práce na kanalizaci v Osečné ale podle něj pomohou kvalitě vody v jezeře do dalších let.

V Libereckém kraji se sleduje kvalita vody na 34 vodních plochách, z toho 14 je betonových nádrží a pět koupališť, která jsou napojena na zdroje pitné vody a podmínky pro ně jsou přísnější.

Napsala ČTK

Štítky koupaliště, Liberecký kraj, Liberec, jezero, koupání, Chrastava, Železný Brod, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Milan Dvořák, Osečná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provozovatelé koupališť zoufají. Letošní sezona byla špatná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.