Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Úplná porodnice. V ZOO se po třech letech narodil orlosup

Po třech letech se v liberecké ZOO narodilo mládě orlosupa bradatého. Tento pták je ve volné přírodě ohrožený, proto je každé odchování bráno jako obrovský úspěch. A to se tomuto mláděti možná narodí ještě bratříček nebo sestřička. Zoologická zahrada v Liberci se tuto zimu mění v porodnici.

Koncem roku se narodilo mládě žirafy, koncem ledna zase malý buvolec běločelý. Nyní je to orlosup. „Odchov malého orlosupa je o to vzácnější, že zvíře patří mezi reintrodukční druhy, tedy je zpět vypouštěno do volné přírody,“ řekl mluvčí zahrady Ivan Langr.

Podle něj bude prvních deset dní kritických, mládě se narodilo 4. února. „Přestože kritické dny ještě nemáme plně za sebou, mládě vypadá jako velmi silné,“ dodal mluvčí.

A to je tu ještě naděje, že by se orlosupímu páru Boženě a Pištovi mohlo narodit ještě jedno orlosupátko. „Druhé mládě by se mělo vylíhnout na začátku příštího týdne, pokud se vše podaří, bude posléze umístěno pod náhradní rodiče v záchranné stanici u Vídně,“ řekl Ivan Langr.

V ZOO se od roku 2001 narodilo dvanáct mláďat orlosupa. Orlosup bradatý je zapojen do Evropského záchovného programu (EEP), a požívá tedy nejvyššího stupně ochrany. Odhaduje se, že na světě je od dvou do deseti tisíc kusů tohoto ptáka, v Evropě maximálně 2100.

Autoři

Štítky zoo, orlosup, Liberec, zoologická zahrada, Ivan Langer, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úplná porodnice. V ZOO se po třech letech narodil orlosup  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.