Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Jablonci se k nebi vzneslo 1853 balonků s přáním Ježíškovi

V Jablonci nad Nisou se k nebi vzneslo 1853 fialových balonků s přáním Ježíškovi. Organizátoři jich připravili 2000, pár jich ale uvízlo na vánočním stromu a několika se děti odmítly vzdát. Kolem 30 jich uletělo předčasně. Děti je v silném větru nedokázaly udržet, řekla za organizátory Martina Šípková z Domu dětí a mládeže Vikýř.

Akce Pošli přání Ježíškovi je součástí celostátního projektu Česko vypráví a zpívá o Ježíškovi. V ČR se uskutečnilo posedmé, pro Jablonec to byla premiéra. "Byl to takový spontánní nápad," poznamenala Šípková. Na akci se s domem dětí pořadatelsky podílelo Mateřské centrum Jablíčko, magistrát nebo Oblastní spolek Českého červeného kříže.

Balonky včetně přáníček se rozdávaly přímo na hlavním jabloneckém náměstí před radnicí už od 14:00, kdy začal kulturní program. Příchozím tak stačila jen tužka, aby na připravený lístek připsali své přání. "Od rána jsme měli celou četu dobrovolníků v informačním centru mládeže v Eurocentru, balonky jsme nafukovali, po 20 spínali kolíčky a vázali na ně přáníčka. Kolem jedenácté už byl strop plný fialových balonků. Objednáno jsme jich měli 2000," dodala Šípková.

Vypouštění balonků s přáními je součástí kampaně na podporu tradičního českého Ježíška, kterého jako symbol Vánoc v posledních desetiletích "válcuje" americký Santa Klaus. Balonky se poprvé vznesly k nebi v roce 2007 v Českých Budějovicích, o rok později už se k projektu přihlásilo 270 míst, v celé zemi vypustili přes 100.000 balonků. Letos se podle webových stránek www.ceskyjezisek.cz k projektu připojili na 418 místech. V Libereckém kraji balonky vypouštěly děti na dalších deseti místech. Mimo jiné v České Lípě, Liberci, Jilemnici, Tanvaldu, Hejnicích či Cvikově.

Napsala ČTK

Štítky Jablonec nad Nisou, Ježíšek, Dům dětí a mládeže Vikýř, projekt, Česko, Český červený kříž, Santa Claus, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci se k nebi vzneslo 1853 balonků s přáním Ježíškovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.