Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zastaralé vodovody a kanalizace se dočkají rekonstrukce

Severočeská vodárenská společnost (SVS) plánuje letos v Libereckém kraji do oprav a modernizace infrastruktury investovat přes 330 milionů korun. Zhruba 78 procent půjde do obnovy vodovodů, kanalizací a dalších zařízení, zbylých 22 procent je určeno na strategické investice. Loni byly investice v kraji ještě o 44 milionů korun vyšší.

K největším akcím plánovaným letos v Libereckém kraji patří připravovaná dostavba čistírny odpadních vod v Chrastavě, která přijde včetně DPH zhruba na 18 milionů korun. Na 60 milionů korun odhadli projektanti náklady na chystanou rekonstrukci prvního separačního stupně linky na úpravu vody Desná - Souš, která by měla zajistit zlepšení kvality pitné vody v regionu. Počítá se ale také s rekonstrukcemi kanalizací a vodovodů v Doksech, Mimoni, Koberovech, Jablonci nad Nisou nebo Liberci.

SVS zásobuje vodou Ústecký kraj a podstatnou část Libereckého kraje s výjimkou Frýdlantska a Semilska. To je přes 12 procent území státu, kde žije 1,14 milionu obyvatel. Pro letošní rok plánuje investice za 1,25 miliardy korun, tedy na stejné úrovni jako loni. "Z toho miliarda je určena na obnovu vodohospodářského majetku společnosti a čtvrt miliardy půjde na strategické investice vyvolané legislativou. Tento poměr rok od roku stále navyšujeme, protože naší prioritou je urychlená obnova stávajícího infrastrukturního majetku," uvedl generální ředitel SVS Bronislav Špičák.

Masivní investice ale nestačí. Do vodohospodářského majetku, který SVS v roce 1993 převzala, se za minulého režimu dlouhodobě neinvestovalo a byl daleko za svou životností. Vlastní finanční prostředky získané z vodného a stočného podle Hladíka zdaleka nepokrývají skutečnou potřebu obnovy podle stavu infrastruktury. "Za současného tempa obnovy budeme potřebovat na celkovou obnovu 133 let. Znamená to, že majetek přes veškerou snahu nadále stárne," poznamenal. Cena vody na severu Čech přitom patří v zemi k nejvyšším, za krychlový metr platí letos domácnosti 96,03 Kč, o 3,9 procenta víc než loni.

Napsala ČTK

Štítky investice, kanalizace, rekonstrukce, Liberecký kraj, Severočeská vodárenská společnost, Chrastava, Desná, Liberec, Jablonec nad Nisou, Mimoň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastaralé vodovody a kanalizace se dočkají rekonstrukce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.