Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ZOO má nový přírůstek. Z Bordeaux se přistěhovala panda Lotus

Už třetí pandou červenou se může pochlubit liberecká zoologická zahrada. K současnému páru desetileté Hanje a čtrnáctiletému Jappovi přibyla ze ZOO v Bordeaux jedenáctiměsíční samička Lotus, která se brzy může těšit na partnera z britských ostrovů.

„Cíl zůstává do budoucna stejný – pokusit se malé šelmičky, které patří mezi nejoblíbenější zvířata v zoo, rozmnožit. Tomuto úkolu se podřídí i způsob chovu,“ řekl mluvčí liberecké zoologické zahrady Ivan Langr.

Mladé pandy se proto přesunou do nové expozice, kterou zoologická zahrada před pár lety postavila pro rysy karpatské. Důvod je jednoduchý. Chovatelé pandy přesunou od velkých kočkám z pavilonu šelem, nad nímž přebývají nyní. Právě potencionální nebezpečí je nejspíš důvod, proč se stávající starý pár nikdy rozmnožit nepodařilo. Pandy červené jsou přitom v Liberci už devět let.

Panda červená žije ve volné přírodě v Nepálu, Indii, Bhútánu, Myanmaru a jižní Číně, v rámci červeného seznamu ohrožených zvířat má aktuálně přiřazen status zranitelná. To znamená, že její stavy ve volné přírodě postupně klesají. U pandy se v současnosti odhaduje existence asi 10 tisíc jedinců, přičemž v posledním půlstoletí podle pozorovatelů populace poklesla o čtyřicet procent.

Štítky zoologická zahrada, panda, Lotus Cars, Bordeaux, Britské ostrovy, Ivan Langer, Nepál, Myanmar, Bhútán, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ZOO má nový přírůstek. Z Bordeaux se přistěhovala panda Lotus  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.