Počasí dnes29 °C, zítra26 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Na opravy škol a školek v Liberci půjdou desítky milionů, nejdražší bude rekonstrukce Berušky

Liberec vydá letos do oprav a na modernizací svých škol a školek desítky milionů korun. Největší akcí bude kompletní rekonstrukce MŠ Beruška za 50 milionů korun, na kterou město získalo evropskou dotaci.

Školka na sídlišti Ruprechtice opravu nutně potřebuje. "Je to školka, kde nejčastěji řešíme havárie," řekl již dříve náměstek primátora pro školství Ivan Langr (Změna). Kapacita Mateřské školy Beruška je 120 míst, po dobu oprav bude uzavřená. Náhradní prostory město pro děti má. Nejvíce jich bude docházet do nyní nevyužívané prvorepublikové vily ve Věkově ulici, kde v minulosti školka byla. Rekonstrukce školky s třemi pavilony by měla začít během letních prázdnin a potrvá zhruba půl roku.

Na základních školách je jednou z největších navýšení kapacity ZŠ Broumovská o 75 žáků. Stavební úpravy si vyžádají 9,7 milionu korun, část nákladů se zaplatí z dotace od ministerstva školství. Práce začaly už loni, hotovo by mělo být letos v srpnu. "Současně bude v letních měsících vybírán zhotovitel na rekonstrukci poslední části školy," uvedla mluvčí magistrátu Jana Kodymová. Práce na zateplení a vnitřních úpravách budou probíhat za provozu do příštího roku, odhadem budou stát 21 milionů korun.

Přes 17 milionů korun si vyžádají stavební úpravy na ZŠ Kaplického, jejich součástí je i vytvoření dvou odborných učeben. "I tato akce bude pro svou náročnost dokončena po prázdninách, tedy za provozu školy. Další akcí, spojenou s navýšením kapacity škol, je vytvoření jedné kmenové učebny na ZŠ Sokolovská, a to za téměř 500 tisíc korun," dodala Kodymová.

Na běžné opravy vydá Liberec o letních prázdninách přes 11,5 milionu korun. "Opravy budou realizovány ve většině z 55 objektů, které spravujeme," uvedl náměstek primátora pro technickou správu majetku Tomáš Kysela (býv. ANO). V mateřských školách jde především o výměny oken, opravy výmaleb a podlahových krytin. Největší částka poplyne do odkanalizování školky v Machníně, skoro milion korun. Zhruba dva miliony korun vydá radnice na pořízení konvektomatů do šesti školek. Dožilá okna nechá radnice v létě vyměnit i na třech základních školách - Oblačná, U soudu a Česká. Pracovat se bude i na dalších školách. Například na ZŠ Husova dělníci vymění havarijní kanalizaci, na ZŠ U školy zateplí půdní prostory nebo na ZŠ Švermova opraví sociální zázemí a šatny. Opravovat se bude i bazén na ZŠ Dobiášova, výměna technologie vyjde na 1,2 milionu Kč.

Autoři | Foto Libereckeskoly.cz

Štítky školka, mateřská školka Beruška, Liberec, rekonstrukce, škola, oprava, MŠ BERUŠKA, Ivan Langer, Mateřská škola Beruška, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Ruprechtice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na opravy škol a školek v Liberci půjdou desítky milionů, nejdražší bude rekonstrukce Berušky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.