Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Virtuální realita, akční záchranáři i světové úspěchy. Škola Kateřinky nabízí nejmodernější přístup

PR článek

V malebném prostředí Jizerských hor na okraji Liberce sídlí Střední škola Kateřinky Liberec. Ta nabízí studium v jedinečných oborech s bohatou tradicí v moderním pojetí a s využitím nejnovějších technologií.

Obory, které nikde jinde v regionu nenajdete, a ve kterých studenti dosahují úspěchů na světové úrovni. Přesně to čeká na uchazeče, kteří ještě stále přemýšlí nad tím, na kterou střední školu si podat přihlášku. „Naše škola se nachází v nádherném prostředí. Podstatné jsou ale především naše obory a naši studenti. A pro mě je velkým povzbuzením, že nás zaměstnavatelé zařadili mezi deset nejlepších škol v Libereckém kraji,“ uvádí ředitel školy Václav Tichý.

Škola Kateřinky je v podstatě třemi školami pod jednou střechou. Tvoří ji Střední škola Kateřinky, Střední škola designu interiéru Kateřinky a Střední škola oděvního designu Kateřinky.

Z Kateřinek až na newyorská přehlídková mola

Mladí umělci, budoucí návrháři i lidé s citem pro design by se mohli „najít“ v oboru Fashion design. Kromě tvorby návrhů, stylingu a líčení se studenti naučí pracovat i s moderními programy, což jim otevírá dveře do světa designu. „Díky moderním technologiím mají studenti možnost své návrhy převést do virtuální reality a zde s nimi dále pracovat,“ přibližuje ředitel. V tomto čtyřletém maturitním oboru se navíc nemusí studenti přespříliš trápit tolik neoblíbenou matikou.

Na druhou stranu dokážou studenti svými výrobky zaujmout a díky tomu je mohli prezentovat nejen na sklářské a bižutérní přehlídce Made in Jablonec, ale až na přehlídkových molech v New Yorku.

Škola má i vlastní youtube kanál

Dalším uměleckým oborem v Kateřinkách je Architektura a design interiéru. Práci studentů jste mohli vidět přímo na Benešáku, kde (společně se studenty oboru Truhlář) vytvořili expozici k 30. výročí sametové revoluce. Tato práce navíc byla oceněna jako Největší kulturní počin Liberce. I v tomto oboru se studenti naučí pracovat s nejmodernějšími programy a vyzkouší si dokonce i 3D tisk. „Díky virtuální realitě mohou studenti procházet navrženými interiéry, otevírat skříně i sledovat funkční rozložení jednotlivých prvků,“ vysvětluje Tichý.

Pro obory Fashion design a Architektura a design interiéru je nutné podat přihlášky do konce listopadu. Součástí přijímacího řízení jsou talentové zkoušky.

Záchranář aneb obor pro tvrďáky

Nejatraktivnějším a zároveň nejžádanějším oborem v Kateřinkách je Záchranářství a bezpečnost obyvatel. „O tento obor mají studenti takový zájem, že nabíráme již dvě třídy. Zároveň je obrovský zájem o absolventy, kteří od nás nastupují do armády, k policii, k celní správě, vězeňské službě i k hasičům,“ komentuje ředitel školy.

Tento obor ale prověří i zdatnost a odolnost každého studenta. Během studia je čeká spousta činností od horolezectví přes potápění až po bojové sporty. K tomuto oboru Václav Tichý dodává: „Jeden z absolventů nyní pracuje ve speciální zásahové jednotce v Praze, druhý si zase zamiloval potápění natolik, že odjel studovat do Kanady na ropnou plošinu a nyní je profesionálním potápěčem.“

Škola s tisíci a jedním úspěchem

Studenti každého oboru školy v Kateřinkách dosahují až neskutečných úspěchů na českých i mezinárodních soutěžích. Ať už se jedná o účast na mezinárodní přehlídce Designblok nebo na Festivalu vědy, kde Liberecký kraj společně se školou v Kateřinkách reprezentovala pouze Technická univerzita.

U ostatních oborů je možné přihlášky podávat až do března 2021.

O nic méně úspěšní jsou i studenti oboru Truhlář pro nábytkové a stavební truhlářství a Truhlář pro umělecké truhlářství a řezbářství. Mezi nimi je například i mistr světa v parketářství Jan Rázek. Škola se navíc rozhodla výuku více individualizovat dle zájmu studentů pomocí modulárních programů. „Studenti si budou moci rozšiřovat vzdělání v rámci modulů podle toho, zda se chtějí zaměřit na truhlářství nábytkové, stavební nebo umělecké,“ dodává ředitel.

Škola v Kateřinkách představuje design obory. Staňte se návrhářem oděvů nebo interiérů

Zajímá vás móda a styling, umění a návrhy oděvů? Baví vás interiérový design a architektura? Pak jsou přesně pro vás určeny obory Střední školy v Kateřinkách Fashion design a Architektura a design interiéru. „Škola v Kateřinkách mi pomohla v...

Škola se snaží udržet i krásné řemeslo v podobě čalounictví. Málokteré dítě se chce ale přihlásit na Čalouníka, ačkoliv zájem o takové vzdělání je mezi zaměstnavateli dle vedení školy velké. Posledním oborem je pak Aranžérství, propagace a reklama.

Studenti mohou na tříleté učební obory navíc navázat nástavbovými maturitními obory Nábytkářská a dřevařská výroba a Propagace.

Dny otevřených dveří trochu jinak

Navzdory situaci okolo koronaviru chce škola Kateřinky nabídnout potenciálním studentům možnost prohlídky i konzultací. Dny otevřených dveří tak budou probíhat individuálně. Na webu školy si uchazeč zarezervuje termín. V tu dobu se budou zaměstnanci školy věnovat pouze jemu. Mnoho užitečných info najdou zájemci také v nové brožuře.

S Kateřinkami do Portugalska i Finska

Škola jde s dobou a proto můžete aktuality sledovat nejen na webu, ale také na facebooku nebo instagramu.

Velkým lákadlem pro uchazeče mohou být i projekty v rámci Erasmu. Během studia se tak studenti mohou obohatit zahraničními zkušenostmi a znalostmi v rámci projektu Erasmus+, kdy mohou jet na 14 denní stáž například do Portugalska nebo Lotyšska. Absolventi se mohou pro změnu zapojit do Erasmus Pro, který jim umožní vycestovat na tři měsíce. Projekty jsou navíc financovány EU.

Stáž studentů v rámci Erasmu+ do Lotyšska byla doslova narvaná nejrůznějšími aktivitami

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto škola Kateřinky

Štítky Liberecký, škola, vzdělávání, Kateřinky, design, virtuální realita, střední škola, Liberec, Václav Tichý, Jizerské hory, Liberecký kraj, Portugalsko, Lotyšsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Virtuální realita, akční záchranáři i světové úspěchy. Škola Kateřinky nabízí nejmodernější přístup  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.