Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Kraj dal v posledních letech do obnov škol bezmála půl miliardy

Do modernizace a oprav škol dal kraj v posledních třech letech více než 418 milionů korun. Největší loňskou investicí v Liberci byla rekonstrukce ZŠ 5. května.

V rámci Integrovaného plánu rozvoje území aglomerace Liberec - Jablonec nad Nisou (IPRÚ) se dostalo na devět škol. Peníze šly podle náměstkyně Radky Loučkové Kotasové (ANO) do budov, jejichž stav to vyžadoval nejvíce. „Na kterých bylo patrné, že oprava je skutečně nezbytná," dodala.

V Liberci včetně městského obvodu Vratislavice je 29 mateřských a 23 základních škol, která mají včetně odloučených pracovišť dohromady 67 budov. Největší investicí byla loni prováděná částečná rekonstrukce obou budov ZŠ 5. května v centru města za 113 milionů korun. „Náklady na první stupeň přesáhly 70 milionů korun, vzniklo sedm nových odborných učeben, opět byla zajištěna bezbariérovost, čili výtah, a celkově ten objekt byl zveleben včetně zateplení obvodového pláště," uvedla Loučková Kotasová.

Dalších zhruba 43 milionů korun posloužilo na budovu II. stupně ZŠ 5. května. Modernizovaly se tam tři odborné učebny a opravený je suterén s šatnami, který byl v dezolátním stavu. Nová jsou v budově okna a dveře, rozvody elektřiny, osvětlení, kotelna i výtah.

Nejnáročnější byla zřejmě rekonstrukce obou budov ZŠ náměstí Míru za 74 milionů korun, která trvala 14 měsíců a skončila loni v létě. Škola má nové rozvody elektřiny, kanalizace a opravené vnitřní prostory. Nová jsou okna, střecha i fasáda a na obou budovách přibyla patrová nástavba. Třídy jsou klimatizované a škola je díky výtahu bezbariérová. Přibylo pět odborných tříd. Částečně rekonstrukce se dočkaly i další tři základní školy - Kaplického, Vratislavice a Aloisina Výšina.

Evropské dotace magistrát a jeho obvod získaly také na čtyři mateřské školy. Nejdražší bude za 58 milionů korun rozšíření MŠ Pastelka v Ostašově, práce by měly skončit na začátku příštího roku. Kapacita školky díky úpravám stoupne o 39 na 96 míst. Na 56 milionů vyšla před dvěma lety dokončená kompletní přestavba MŠ Beruška na sídlišti v Ruprechticích. A zcela nová je z roku 2018 i atypická školka pro 50 dětí na Nové Rudě za 30 milionů korun. Autoři se inspirovali japonským stylem a získali za to ocenění v soutěži Stavba roku.

Na modernizaci mateřských a základních škol bylo v IPRÚ pro území Liberec - Jablonec nad Nisou vyčleněno 416 milionů korun, zbývá posledních 20 milionů. Dotace dosud směřovaly na rekonstrukci 16 mateřských a základních škol a také osm středních škol.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, stavby, školy, správa, Liberec, dotace, rekonstrukce, základní škola, výtah, Radka Loučková Kotasová, Jablonec nad Nisou, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, MŠ BERUŠKA, MŠ PASTELKA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj dal v posledních letech do obnov škol bezmála půl miliardy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.