Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vlastní víno, krásné kytice, lásku k přírodě a vše o zahradnictví nabízí Česká zahradnická akademie v Mělníku

PR článek

Nevíš kam po základce, ale víš, že nejraději bys co nejvíce času trávil v přírodě? Zajímáš se o přírodu, stromy, keře? Je tvým snem aranžovat krásné kytice, hospodařit na vlastní vinici a vyrábět víno nebo navrhovat zahrady a parky? Pak právě pro tebe je tu Česká zahradnická akademie (ČZA) v Mělníku.

ČZA je školou, kde se všichni znají a pomáhají si, vládne tu atmosféra rodinné školy. Na ČZA můžeš studovat ve třech navazujících formách vzdělávání – učební obor Zahradník, maturitní studium Zahradnictví a vyšší odborné studium Zahradní a krajinná tvorba. „Přestože podle počtu studentů jsme spíše menší školou, doháníme to rozlohou našich pozemků. Kromě budov školy, jídelny a domova mládeže se staráme též o naši botanickou zahradu, sbírkové skleníky a park Neuberk. Máme i zelinářská políčka a školní vinici. Navíc jsme úzce propojeni s naší  partnerskou organizací, Školním statkem Mělník, který hospodaří na 20 hektarech vinic a 60 hektarech orné půdy “ přibližuje ředitelka Anna Richterová.

Vzdělávací nabídka České zahradnické akademie Mělník umožňuje svým absolventům  ve studiu rovnou navázat a pokračovat ve svém vzdělávání do další úrovně, aniž by student opustil tuto školu.  Tak například absolvent učebního oboru Zahradník   se může přihlásit ke studiu do druhého nebo třetího ročníku maturitního oboru Zahradnictví a získat tak kromě výučního listu i maturitní vysvědčení. Absolventi maturitního studia si mohou prohloubit znalosti na vyšší odborné nebo na vysoké škole.

Škola je poměrně ojedinělá také tím, že sází na jeden jediný obor, a to zahradnictví v celé jeho šíři. „My jsme prostě zahradníci. Věnujeme se vzdělávání v oboru, který je pro naši školu tradiční a snažíme se o to, aby naši absolventi získali během studia co nejširší základy ze sadovnictví, zelinářství, ovocnářství, vinařství i květinářství. Bonusem pro naše studenty pak je specializace na floristiku, zahradní architekturu a vinařství na střední škole a na zahradní tvorbu na vyšší odborné škole. vysvětluje Richterová.

Zahradník, profese s mnoha možnostmi

Studium na mělnické škole provede studenty všemi zákoutími, které zahradnictví nabízí. Absolvent zahradnické školy umí daleko více než jen pěstovat zeleninu na své zahrádce a sekat trávník.  „Zahradnictví má mnoho specializací od sadovnictví, přes květinářství, ovocnářství a zelinářství až po vinohradnictví. Naši absolventi tak mohou najít uplatnění u širokého spektra zaměstnavatel.  Již během studia se zaměří na to, co je baví a zajímá, v rámci praktické výuky projdou různými provozy a získají dovednosti i zkušenosti, které ve své budoucí profesi využijí“ komentuje vedení školy.

Absolventi ČZA Mělník mohou najít uplatnění například, u podniků zabývající se pěstováním i prodejem ovoce, zeleniny a květin, v realizačních firmách, které se věnují péči o zeleň, na odborech životního prostředí, ve výzkumných laboratořích, v květinových prodejnách nebo dokonce jako aranžéři u filmu.

Největším tahounem zůstává zahradní architektura a floristika.  Škola pořádá floristické workshopy nejen pro žáky, ale i pro veřejnost. Té škola nabízí své služby i v květinové prodejně, kde dokáží studenti pod vedením odborníků vyrobit krásné kytice a aranže, a to nejen na významné příležitosti jako jsou oslavy, svatby, ale též větší aranže různých společenských akcí.

Zvažujete, že byste se na tuto školu přihlásili? Pak bude úplně nejlepší přijet se sem podívat v rámci Dnů otevřených dveří. Ty se uskuteční 15. ledna a 16. ledna v online podobě. Dále pak 12.-13. února a 21. dubna v klasické podobě, pokud to umožní vládní nařízení. Aktuální informace naleznete na webu školy. Školu můžete také sledovat na facebooku.

Studenti vyrábí vlastní víno

Budoucí vinaři se ve škole naučí nejen pečovat o vinnou révu do sklizně, ale také ji technologicky zpracovat a vytvořit i výsledný produkt v podobě vína. „Školní statek obhospodařuje dvacet hektarů vinic a my máme vinařství uprostřed areálu školy. Pod školou pak jsou sklepy. Vytvořené víno od nás získalo nejedno ocenění a jde do běžné produkce,“ dodává ředitelka.

Studenti se mohou těšit i na zahraniční stáže, které škola zajišťuje v Rakousku, Maďarsku, Německu, Slovensku i Holandsku.

Nejen s vínem slaví studenti úspěchy. Skvělých výsledků dosahují i v soutěžích v oblasti floristiky a zahradnické tvorby. A škola se může pochlubit i úspěšnými absolventy, například arboristou Pavlem Wágnerem a nebo floristkou Klárou Franc Vavříkovou, která je držitelkou řady i mezinárodních ocenění.

Přihlášku je nutné odeslat do 1. března 2021.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČZA Mělník

Štítky vzdělávání, Mělník, Česká zahradnická akademie, zahradnictví, víno, příroda, kytice, Anna Richter, Německo, Rakousko, Nizozemsko, Maďarsko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Vzdělávání, reklama, Liberecká drbna a Mělník? Co to je?

Středa, 13. ledna 2021, 15:12Odpovědět

Vlastní víno, krásné kytice, lásku k přírodě a vše o zahradnictví nabízí Česká zahradnická akademie v Mělníku  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.