Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Část dětí se vrátí do škol s rouškami a testy. Většina pedagogů v kraji bude oočkována

V pondělí 12. dubna se do škol vrátí alespoň část dětí i v Libereckém kraji. Výuka bude fungovat na základě rotačního režimu, kdy týden budou děti ve škole a týden na distanční výuce doma.

V Libereckém kraji by se částečný návrat do škol měl týkat všech okresů. „Dobrou zprávou je také to, že epidemiologická čísla v kraji jsou výrazně lepší než v minulých týdnech,“ uvedl hejtman Martin Půta. V pondělí se tak plně otevřou malotřídky s kapacitou do pětasedmdesáti žáků a speciální školy od 1. do 9. třídy. Do základních škol se vrátí děti z prvního stupně. „Co se týká základních škol, ty budou fungovat podle rotační výuky,“ komentoval náměstek hejtmana Dan Ramzer. 

Třídy se tak budou měnit po týdnu. Pro děti to znamená, že zatímco jeden týden budou mít výuku prezenčně, další opět distančně. „Děti v mateřských školách nemusí mít ochranu dýchacích cest, děti v základních školách budou muset mít chirurgickou roušku,“ řekl Ramzer. Pro učitele bude i nadále povinné nošení respirátorů.

Děti čeká testování dvakrát týdně

Součástí návratu do škol bude povinné testování. Žáci ve školách budou dvakrát týdně, a to v pondělí a ve čtvrtek před zahájením výuky, testováni antigenními testy. Ministerstvo školství k tomu natočilo instruktážní video. Plaga řekl, u nejmenších dětí a žáků se zdravotním postižením bude možná během testování přítomnost zákonného zástupce. „I nadále bude moci ve formě jeden na jednoho probíhat praktická výuka nebo výcvik v autoškolách,“ sdělil náměstek. 

Pracovníci škol se samozřejmě mohou nechat naočkovat vakcínou proti covid-19. V současné době je v kraji naočkování na 2800 učitelů a nepedagogických pracovníků. Z nich 480 má již druhou dávku. „Celkem 471 pracovníků škol čeká takříkajíc před závorou, hledají místo a mají přidělené piny, 378 ještě hledá termín,“ dodal Ramzer s tím, že vyzval pedagogy, aby se nechávali vzhledem ke kapacitám očkovat ve velkých očkovacích centrech v Liberci, Jablonci a České Lípě případně v Semilech a Jilemnici.

Ohodnoť článek

Foto Jan Král

Štítky Liberecký, vzdělávání, školství, koronavirus, testování, Liberecký kraj, Dan Ramzer, základní škola, Martin Půta, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část dětí se vrátí do škol s rouškami a testy. Většina pedagogů v kraji bude oočkována  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.