Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Žáci se na začátku září třikrát otestují na koronavirus, schválila vláda

Vláda schválila, že se žáci na začátku školního roku otestují třikrát na koronavirus. Stane se tak 1., 6. a 9. září. Budou se moci nechat otestovat i v některém oficiálním testovacím místě a pak doložit potvrzení. V případě, že by se testovat nenechaly, budou muset nosit ochranu dýchacích cest. Povinnost nosit roušky pak bude ve společných prostorách školy. Uvedl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Podle Vojtěcha dnes schválené mimořádné opatření ohledně škol se týká čistě testování a odpovídá tomu, co vláda už dříve schválila. Podle již dříve schváleného materiálu se žáci základních a středních škol na začátku září třikrát otestují antigenními testy na covid-19, které jim dodá stát. Testování se uskuteční 1., 6. a 9. září. Děti v prvních třídách se budou moci testovat až druhý školní den. Školy mohou využít i PCR testy, musí si je ale zajistit samy. Mohou pak na ně dostat příspěvek 200 korun.

Děti, které se nenechají testovat, budou muset nosit ochranu dýchacích cest. Podle Vojtěcha ale nebudou nijak vyňaty z kolektivu. Podmínky pro testování budou podle ministra platit i pro zaměstnance škol.

Test nebudou muset absolvovat ti, kteří mají dokončené očkování nebo prodělali v posledních 180 dnech onemocnění covid-19.

Pěvecké sbory budou moci od září zpívat v padesáti lidech najednou, od konce května byla omezená účast maximálně třiceti lidmi.

Platnost antigenních testů u spolkových aktivit bude týden

U spolkových aktivit, které se opakují pravidelně stále se stejnými účastníky, jako je například sportovní příprava nebo činnost skautů, či chození dětí do sokolnického spolku, bude od září platnost antigenních testů týden. „Platnost testů se ale vztahuje pouze na samotnou aktivitu, nikoliv například na návštěvu restaurace,“ upozornilo v tiskové zprávě ministerstvo zdravotnictví.

Podle Vojtěcha tato změna vychází z podnětů organizátorů sportovních nebo tanečních činností, týká se pak hlavně dětí, které se od září vrátí do školních lavic. „Jsou to nějaké standardní kluby, spolky, a tak podobně,“ uzavřel.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky ČR, vláda, školy, koronavirus, žáci, testování, COVID-19, Adam Vojtěch, ANO 2011, rychlý antigenní test, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žáci se na začátku září třikrát otestují na koronavirus, schválila vláda  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.