Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Pedagog z Technické univerzity podle komise šikanoval studenty. Na fakultě končí

Pedagog Richard Jedlička, který se choval nevhodně ke studentům, ukončí pracovní poměr na univerzitě. Dohodl se na tom s děkanem. Komise se shodla, že Jedlička studenty při výuce šikanoval.

Richard Jedlička působil na fakultě přírodovědně-humanitní a pedagogické, od nového akademického roku však ve své funkci končí. K posouzení případu byla univerzitním ombudsmanem svolána speciální komise. Informoval o tom v tiskové zprávě mluvčí univerzity Radek Pirkl.

„Komise, kterou na mou žádost sestavil univerzitní ombudsman, došla k závěru, že se docent Richard Jedlička opakovaně dopouštěl jednání s prvky šikany. Se závěry komise se i jako vedení univerzity ztotožňujeme a plně je respektujeme. Docent Jedlička už na TUL učit nebude,“ řekl rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina.

Univerzitní ombudsman je na TUL již rok

Technická univerzita v Liberci zřídila v roce 2021 pozici univerzitního ombudsmana, v tomto směru patří mezi jedny z prvních tuzemských univerzit. „Při všem špatném, co s sebou tato kauza přinesla, jsme si alespoň mohli ověřit důležitost institutu univerzitního ombudsmana, který má při hledání řešení podobných případů naprosto zásadní, nestrannou a nenahraditelnou roli,“ dodal rektor Brzezina.

Děkan Jan Picek se letos v březnu dozvěděl ze svědectví studentů o nevhodném chování Jedličky a stáhl jej z výuky i dalších pedagogických činností. Zároveň požádal rektora TUL o svolání komise, která případ prošetří. Komisi v dubnu 2022 ustanovil na pokyn rektora univerzitní ombudsman a nominoval do ní také odborníky na právo a genderové otázky, doplnil Pirkl.

Jedlička ukončí pracovní poměr k 31. srpnu letošního roku. Fakulta již má za odcházejícího pedagoga vhodného nástupce, výuka na katedře psychologie a pedagogiky tak podle Picka nebude nijak narušena.

Studenti hodnotí výuku prostřednictvím ankety, účast je ale nízká

V souvislosti s tím zavedla fakulta nová opatření, která mají podobným případům předcházet či je odhalit a řešit. Studenti mají možnost hodnocení kvality výuky prostřednictvím anket, od nového roku je bude fakulta vyhodnocovat a procházet na několika úrovních, účast studentů je však nízká. „Fakulta bude také pravidelně zveřejňovat přehlednou zprávu shrnující aktuální studentskou anketu. Chceme tak mimo jiné deklarovat jasnou zpětnou vazbu a motivovat tak studenty k tomu, aby do studentské ankety přispívali,“ řekl děkan Picek.

Dalším opatřením je posílení řad studentských tutorů. „Měli jsme na jednotlivých katedrách zatím tutory z řad zaměstnanců, postupně zavádíme i studentské. Od nového akademického roku budou studentští tutoři na každé katedře, na některých katedrách pak dokonce ve dvou – tutor a tutorka,“ dodal Picek. Věří, že nová opatření budou fungovat a studenti i zaměstnanci se na univerzitě budou od nového akademického roku cítit bezpečněji. 

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TUL

Štítky Liberec, technická univerzita, pedagog, studenti, šikana, univerzita, ombudsman, Technická univerzita v Liberci, anketa, Miroslav Brzezina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pedagog z Technické univerzity podle komise šikanoval studenty. Na fakultě končí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.