Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hrdinka kresleného komiksu Lucka radí dětem, jak se postavit šikaně

Příběh třeťačky Lucky, která se přestěhuje do nového města a začne chodit do nové školy, kde se setkává s různým chováním vrstevníků, je ústředním tématem komiksu vytvořeného na pomoc dětem proti šikaně a kyberšikaně. Kreslená holčička nepochází z příliš bohaté rodiny a brzy se setká s posměchem některých spolužáků. V příběhu, kterým provází tygřík Typoli, radí Lucce i dětem, jak se s konkrétními situacemi vypořádat, jak reagovat a zároveň jim ukazuje, co už je nezákonné.

Nový komiks připravili pro školáky preventisté Krajského ředitelství Policie ČR v Liberci.  „V poslední době výrazně stoupá agresivita mezi dětmi i mladými lidmi. Šikana se ve větší či menší míře vyskytuje všude, a to i tam, kde by ji třeba vůbec nikdo nepředpokládal,“ říká policejní preventistka Vladimír Šrýtrová. Nejčastěji děti čelí pomluvám a ponižování. S nástupem moderních technologií se bohužel problém šikany postupně přesunul do kyberprostoru, kde jsou děti díky internetu a sociálním sítím neustále mezi sebou propojené. „Vložené zesměšňující příspěvky, ať už to jsou obrázky či videa nebo výhružky se po sítích velmi rychle šíří a mají mnohdy velmi početné publikum. Navíc se z online prostředí velmi špatně odstraňují a je možné je po nějaké době znovu „vytáhnout“ a tím působit oběti další bolest,“ popisuje Šrýtrová.

A proto se preventisté rozhodli zlepšit povědomí u dětí o této problematice zábavnější formou, a vytvořili komiks s tématikou šikany a kyberšikany. Příběhem provází policejní tygřík „Typoli“, který dává dětem rady, jak se správně v dané situaci zachovat. U jednotlivých situací dávají děti do okénka samolepky v podobě lajků s palcem nahoru nebo dolů podle toho, o čem si myslí, že je jednání správné. Zadní strana komiksu je určena preventivním radám a kontaktům, kde vyhledat pomoc.

„Distribuce komiksů probíhá v rámci přednášek na danou tematiku. Přednášky zajišťují kromě preventistů z oddělení tisku a prevence také preventisté z jednotlivých obvodních oddělení či ze Služby kriminální policie a vyšetřování,“ dodala Šrýtrová. Policie uspořádala i řadu besed na téma šikana a 177 preventivní akcí změřených na kyberprostor.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky šikana, prevence, děti, škola, Liberecký kraj, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Společnost nastavila tenhle spratkismus na školách, rodiče to vychovali, stát podporuje, a zachrání to komiks od nefungující Policie? Klasický Igor Hnízdo by to vyřešil raz dva. A fungovalo to na nás všechny. Neodnesli jsme si nic špatného do života. To už možná spíš z čerta v prosinci jsme měli větší hrůzu. Jestli kdokoliv dovolí, aby se učitel stal hračkou fotříka, co ho "daroval" na hraní svýmu děcku, tak si celé školství strčte někam. Jednou se ti parchanti vyřádí na vás. Hihi. Bzum. Odkud asi ten pojem socka, mají, vy idioti, co se proháníte třemi auty v rodině po městě?

Pátek, 17. února 2023, 11:36Odpovědět

Co k tomu říct. To novinářské střevo si to po sobě ani nepřečte. Takže tu máme unisex Vladimíra. A vy, Vladimíre, s číslem do tomboly 279496: Policii je evidentně roky u pr*ele, že se třináctiletí prohánějí po erotických chatech typu xChat a další. Takže si ty svoje "prezentace" strčte někam. Policie je sám o sobě komiks.

Čtvrtek, 16. února 2023, 12:57Odpovědět

Nejlepší současný policejní komiks je Místo zločinu: České Budějovice.

Čtvrtek, 16. února 2023, 12:56Odpovědět

Hrdinka kresleného komiksu Lucka radí dětem, jak se postavit šikaně  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.