Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rada kraje schválila sloučení textilky a průmyslovky. Poslední slovo mají zastupitelé

Sloučení Střední průmyslové školy textilní se Střední průmyslovou školou strojní a elektrotechnickou a Vyšší odbornou školou v Liberci schválila rada Libereckého kraje. Záměr sloučení ještě musí posvětit krajské zastupitelstvo, které o něm rozhodne 30. května.

Změna by měla vstoupit v platnost od 1. července tohoto roku. Podle nového schématu se bude vyučovat od školního roku 2024/2025. „Pokud záměr v květnu schválí i krajské zastupitelstvo, název školy bude znít Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Liberec, příspěvková organizace. Ředitelem zůstane Jaroslav Semerád,“ uvedl náměstek pro školství, tělovýchovu, sport a zaměstnanost Jiří Čeřovský (ODS).

Obory oděvnictví a textilnictví zůstanou zachovány, z jejich likvidace totiž mají odpůrci sloučení škol největší obavy. Proti sloučení škol dokonce vznikly i petice.

Stále se mluví o zachování oboru textilnictví, ale přitom se ruší střední škola textilní v Liberci. Co se týká oboru oděvnictví, nedokážu si dost dobře představit, jak bude fungovat pod střední průmyslovou školou strojní, elektrotechnickou a textilní. Ano, s oborem strojnictví je velmi úzce spjat, ale předpokládám, že obor oděvnictví nebude ve stejné míře na strojní průmyslovce fungovat, protože to vždycky bude strojní průmyslovka a obor postupně zanikne,“ uvedla již dříve ředitelka liberecké textilní školy Jana Kočí.

Kraj chystá úpravu na středních školách. Žáci i učitelé se bojí zániku textilních oborů

Černá vlajka svěšená na půl žerdi na budově školy, smuteční průvod městem s rakví a transparenty ve znění: „Neberte nám školu“ nebo „My textilku nedáme“ a obdobně. Takovým způsobem dali studenti a někteří učitelé liberecké textilky najevo svůj...

Podle Čeřovského je však nutné nabízené vzdělávací obory přizpůsobovat novým požadavkům společnosti a trendům v daných odvětvích. „Směřování absolventů textilních oborů by mělo být také možné do odvětví průmyslu jako jsou nanovlákna či textilie se specifickými vlastnostmi, a také a do zdravotnictví, například aplikace léků pomocí RNA vláken a podobně. Škola bude dále rozšiřovat, prohlubovat a zintenzivňovat spolupráci s významnými sociálními partnery jako ČEZ, Magna, Benteler, Jablotron, ELMARCO či Technická univerzita v Liberci,“ podotkl Čeřovský.

Jednali jsme také s Asociací textilního-oděvního-kožedělného průmyslu ATOK o spolupráci a rozvoji obou textilních oborů a připravujeme podpis sektorové dohody,“ doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro LK). 

Náměstek Jiří Čeřovský a hejtman Martin Půta jednali se zástupci a učiteli školy, s rodiči i s žáky. „Jak stále opakujeme, textilní obory jako takové rušit nechceme, i proto zachováme stávající školskou radu současné textilní vzdělávací instituce, která bude mít patronát nad těmito obory,“ uzavřel Čeřovský.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky škola, slučování, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Fejglová

Kdopak zatoužil koupit budovu textilní průmyslovky? Tuším, že je to poslední majetek města, který se ještě neprodal. Co má textilní průmyslovka společného s průmyslovkou strojní opravdu nevím. Místo aby se rozšířili obory o nanotechnologii vláken a jiné, tak se radši zruší. Inu Liberec. :.(

Pátek, 19. května 2023, 09:47Odpovědět

Rada kraje schválila sloučení textilky a průmyslovky. Konečné slovo mají zastupitelé  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.