Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kvalitu rostlin určí z odrazu světla. Louka v Mníšku slouží pro mezinárodní experiment

Je to nenápadná louka v Mníšku. Díky ní ale budou moci zemědělci v budoucnu online vyhodnocovat výnosy a kvalitu travní biomasy. Louku totiž využívá liberecká univerzita pro výzkumné účely a nyní na ní probíhal speciální experiment rakouských vědců. Ti pomocí polního spektrofotometru měřili odrazy světla z porostu.

Výzkum na louce probíhá už od roku 1997 a patří k nejstarším experimentálním plochám u nás. Vědci na ní hledají nejlepší způsoby hospodaření na travních porostech. Půlhektarová louka je rozdělená na čtyřicet sektorů a na každé ploše probíhá jiný typ obhospodařování.

Testuje se seč nebo mulčování, a to v různých termínech a kombinacích. Poté probíhá vyhodnocování, jaký je vliv na druhovou diverzitu, výnosy, kvalitu biomasy a obsahy živin v půdě.

Nyní louku k experimentu využívají rakouští vědci. Louku proměřili spektrofotometrem a údaje následně porovnají se satelitními daty. Ta mají ovšem menší rozlišení. „Nedestruktivně vyhodnotí například to, jaký je nárůst biomasy a jakou má biomasa kvalitu. Naměřené údaje následně kolegové porovnají s tím, co zjistíme z rozborů posečené louky. Údaje se zkalibrují. V budoucnosti budou zemědělcům k určování výnosů a kvality biomasy stačit údaje ze satelitu,“ vysvětlil Vilém Pavlů, šéf Katedry biologie, Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci.

Zhruba uprostřed pozemku pak stojí trojnožka s přístrojem, který měří světlo dopadající na louku. Rakouský vědec pak chodí po louce a měří světlo vyzářené porostem. „Získaná škála infračerveného světla nám dá detailní informaci o rostlinách. Měříme strukturu, vitalitu nebo obsah vody v horních částech rostliny. Infračervené spektrum je zajímavé tím, že když prochází tou buněčnou stěnou a odrazí se zpět, můžeme z toho následně vyčíst údaje týkající se struktury porostu, kvality a podobně. Zjistíme tak zkrátka stav rostlin,“ popsal Andreas Schaumberger z výzkumného centra Höhere Bundeslehr-und Forschungsanstalt für Landwirtschaft Raumberg-Gumpenstein.

Díky odrazivosti vegetace v blízkém infračerveném pásmu, v němž se nejvíce projevuje přítomnost chlorofylu, dokáží satelity detekovat nejvhodnější čas seče. Výsledky pak poměří s parametry, které zjistí liberečtí výzkumníci po sklizení a analýze kvality biomasy porostu. „Satelitní snímky jsou k dispozici už delší dobu, díky detailnímu měření na místě a porovnání s výnosy reálné sklizně dojde k ověření dat. Údaje v budoucnu pomohou přesně určovat výnosy a kvalitu travní hmoty na Liberecku přes satelit. Podobné měření se tu ještě nikdy nedělalo,“ dodal Pavlů.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Adam Pluhař/TUL

Štítky tul, liberec, louka, mníšek, experiment, světlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Pěknej výzkum,uvidíme co to do budoucna přinese!!!!!!!!!

Pondělí, 11. září 2023, 09:01Odpovědět

Kvalitu rostlin určí z odrazu světla. Louka v Mníšku slouží pro mezinárodní experiment  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.