Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na nepedagogické pracovníky chybí školám v Libereckém kraji 130 milionů korun

Zhruba 130 milionů korun chybí podle předběžných odhadů školám v Libereckém kraji na zaplacení nepedagogických pracovníků. Největší problémy budou mít kvůli chybějícím penězům malé školy v malých obcích, řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Kritizoval postup vlády, která o chybějících penězích ve školství jednala v úterý v rámci koalice a pak s odbory, aniž by přizvala zástupce měst, obcí a krajů, které jsou zřizovateli škol.

Na zaplacení 2000 nepedagogických zaměstnanců v regionálním školství chybí podle ministerstva školství zhruba 800 milionů korun. Vládní koalice se v úterý dohodla, že jednání o uvolnění dalších peněz pro uklízečky, školníky nebo kuchařky odsune do poloviny roku, až bude možné rozpočet přehodnotit podle výsledků hospodaření státu. Podle místopředsedy Sdružení místních samospráv Petra Halady tak vláda prakticky nutí obce, aby financování nepedagogů převzaly.

„Dost často se mluví o tom, že kraje a obce mají dost peněz, tudíž, vždycky když stát něco nezvládá, tak bychom měli být schopni to dofinancovat z našich rozpočtů," doplnil Půta. Kraj podle něj žádnou rezervu na dofinancování škol nemá, přesto chce na příští týden svolat schůzku školských odborů v kraji a organizací a situaci s nimi prodiskutovat.

„My nechceme na rozdíl od vlády házet zaměstnance ve školství přes palubu, a přestože se mi to nelíbí, tak připouštím že najdeme v rozpočtu rezervu, se kterou pomůžeme zřizovatelům, aby školy byly dofinancovány," dodal Půta. Největší problémy budou mít podle něj malé školy v malých obcích. „Kde když přijdete o půl úvazku, tak nemůžete říct pracovnici ve školní jídelně, že nebude pracovat za 25 tisíc, ale za 12 tisíc korun," dodal Půta.

Problémy ale mohou mít i školy ve velkých městech. „V mateřských školách nám nepřijde s odvody 3,818 milionu, a je to na 9,8 úvazku, mateřských škol máme 30. U základních škol to bude s odvody 2,3 milionu a 5,5 úvazku. Jedná se zatím o profese školníci, administrativní pracovníci, případně uklízeči, uklízečky. Rozpis na školní jídelny dostaneme někdy v dubnu a i tam se dá předpokládat, že ta částka bude o 20 procent nižší," řekl náměstek primátora Liberce Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj). Hlavně školkám mohou podle něj peníze chybět.

Současné problémy podle libereckého hejtmana jen dokazují, jak je systém financování školství nastaven nesmyslně. Nefunguje, protože zřizovateli škol jsou města, obce a kraje, ale většina peněz jde zcela mimo rozhodování zřizovatelů. V loňském roce prošlo přes Liberecký kraj na platy učitelů a nepedagogických pracovníků ve školách v kraji 7,9 miliardy korun. „To jsou peníze, na které nemá krajská samospráva žádný vliv, jsou to peníze, které rozdělují úředníci ministerstva školství a krajští úředníci na základě stanovených normativů," zdůraznil Půta.

Kraj je zřizovatelem 45 škol a školských zařízení. „Letos kraj ve svých školách dává 416 milionů korun na provoz, 188 milionů na investice z vlastního rozpočtu a k tomu 386 milionů na spolufinancování evropských dotací a dalších 40 milionů na takzvané měkké projekty," vyjmenoval Půta. Systém by se podle něj měl změnit. „Myslím si, že zcela legitimní je debata o tom, že buď má celý systém školství od provozu přes platy až po investice financovat samospráva, potom tedy bude muset stát navýšit rozpočtové určení daní pro obce a kraje, nebo ať si to celé vezme stát," dodal hejtman.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, školy, hospodářství, vláda, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na nepedagogické pracovníky chybí školám v Libereckém kraji 130 milionů korun  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.