Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Do školek v Jablonci se dostaly všechny tříleté děti

Do 18 městských mateřských škol v Jablonci nad Nisou budou moci od září nastoupit všechny děti starší tří let, které přišly k zápisu. Školky přijmou i přes 100 dětí mladších tří let.

K dubnovému zápisu v Jablonci přišlo 634 dětí, z toho 185 mladších tří let. Nedostalo se zhruba na 90 dětí, neboť školky mohly nabídnout jen 543 volných míst. "Letos se, dle očekávání, podařilo umístit všechny děti, které k 31. srpnu 2016 dovrší věku tří let. Stejně tak se podařilo umístit i všechny děti, které třetí narozeniny oslaví až v průběhu podzimních měsíců letošního roku," uvedl náměstek primátora Pavel Svoboda (ČSSD).

Podle mluvčí jablonecké radnice Markéty Hozové se ale může počet přijatých ještě změnit. "Protože zatím nejsou jasné například odklady školní docházky. Definitivní počty budou v září," uvedla. Loni přišlo k zápisu 601 dětí. Školky jich přijaly 516, z toho 93 mladších tří let. Rodiče dvouletých dětí, jež se nepodařilo letos umístit do městské školky, mohou v Jablonci využít služeb soukromých miniškolek. Ve městě se 45 tisíc obyvateli jsou čtyři. Radnice na dítě v soukromé školce přispívá částkou 1000 korun, pokud oba rodiče doloží potvrzení o zaměstnání.

Největší problém dostat tříleté dítě do školky v Libereckém kraji mají rodiče v krajském městě. V posledních letech ale zejména díky populačně slabším ročníkům není převis tak velký jako dříve a v budoucnu se očekává, že míst bude dostatek. "Volná místa k dispozici v letošním roce ještě nevzniknou, mateřské školy zřizované městem budou kapacitně naplněny," řekl dnes mluvčí liberecké radnice Jan Král. Radnice stotisícového města předpokládá, že od podzimu bude moci 31 městských školek přijmout 932 dětí. Kolik jich o přijetí usilovalo, radnice zatím neví. "Počet uskutečněných zápisů je číslo zcela nevypovídající, neboť řada rodičů podala žádost o přijetí do více mateřských škol zároveň," dodal mluvčí.

Uzavřený ještě není zápis ani ve třetím největším městě kraje, České Lípě. "Dlouhodobě jsme ale na tom, co se týče umísťování tříletých dětí, dobře. A některé školky mohou nabídnout i umísťování dětí mladších tří let," uvedla mluvčí českolipské radnice Eva Markgrafová. Aktuálně je v městských školkách 1257 dětí, z toho 63 je mladších tří let. Letos k zápisu v České Lípě přišlo 398 dětí, do školek z nich v září nastoupí minimálně 338.

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky Jablonec nad Nisou, mateřská škola, radnice, Pavel Svoboda, ČSSD, Jan Král, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do školek v Jablonci se dostaly všechny tříleté děti  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.