Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Začal nový školní rok. Několik základních škol prošlo výraznými změnami

Liberec letos investoval do prázdninových oprav svých škol a školek skoro 19 milionů korun. Nejnákladnější byly opravy na základní škole v Jabloňové ulici za 5,4 milionu korun.

Na ZŠ Jabloňová v Pavlovicích se rekonstruovala kuchyň za zhruba tři miliony. Nové je gastronomické vybavení, vzduchotechnika a upravila se také varna pro posílení kapacity kuchyně. "Ve škole byla provedena i oprava dožilého ústředního vytápění," uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová.

V létě se v Liberci opravovalo celkem 18 školních budov. Na více než milion korun přišla oprava konstrukce střechy bazénu ZŠ Sokolovská nebo kotelny na ZŠ Na Výběžku, která ještě neskončila. Hotovo by mělo do konce září, výuku to neovlivní. Během měsíce by se měla dokončit také oprava tělocvičny na ZŠ Orlí či rekonstrukce mateřské školky Sedmikráska ve Vzdušné ulici v centru města za téměř dva miliony korun. Do školky zatékalo, opravit se musela i nefunkční kanalizace a problémy byly s vlhkostí v suterénu. Opatření proti zvýšené vlhkosti se prováděly v létě i v dalších dvou školkách, v Klášterní na Husově ulici a U Bertíka v Purkyňově ulici nedaleko botanické zahrady. Na dvou základních školách se pro potřeby výuky přestavěly prázdné byty po školnících.

Na ZŠ Míru v Ruprechticích mají nový ateliér, úpravy stály přes milion. Rekonstrukce na ZŠ Česká byla náročnější, vyžádala si dva miliony. Bývalý byt školníka, který byl situován do dvou pater, bude nově sloužit v přízemí jako družina a horní patro se přeměnilo na skladiště učebnic. Současné sklady se přestavěly na učebnu.

Letní opravy probíhaly i v dalších městech Libereckého kraje. Například Jablonec investoval přes 12 milionů korun, pracovalo se v 16 budovách. Největší akcí bylo zateplení mateřinky v Tiché ulici za 5,3 milionu korun. V Turnově město vydalo skoro šest milionů korun. Největší akcí byla rekonstrukce přízemí školy v Alešově ulici za 2,8 milionu. Příhraniční Frýdlant na Liberecku letos do oprav investoval asi sedm milionů. Zhruba polovina je určená na rekonstrukci tělocvičny v Bělíkově ulici, hotová by měla být hotová až na konci roku. Škole to ale zásadní problém nezpůsobí, už pět let je totiž tělocvična kvůli havarijnímu stavu uzavřena a děti musí na tělesnou výchovu chodit jinam.

V Libereckém kraji do prvních tříd základních škol nastoupilo více než 5 500 dětí, celkem na 205 základních škol nastoupilo přes 38 750 žáků. Do lavic prvních ročníků středních škol dnes usedlo přibližně 4 100 žáků, což je o něco méně než v předchozím školním roce. Podle odhadů bude 51 středních škol v Libereckém kraji v denní formě studia v nadcházejícím školním roce navštěvovat necelých 16 000 žáků. V celkem 242 mateřských školách je k 1. 9. 2016 zapsáno 15 tisíc dětí.

Štítky základní škola, oprava, Liberec, Liberecký kraj, rekonstrukce, Pavlovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začal nový školní rok. Několik základních škol prošlo výraznými změnami  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.