Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Zhruba každý pátý nakažený virem HIV o své nemoci neví. Dobrovolníci dnes testovali Liberečany

Ulice Liberce už počtvrté brázdila osvětová tramvaj upozorňující na riziko nákazy HIV. Právě na první prosincový den připadá mezinárodní den boje proti této zákeřné chorobě. Dopravní podnik proto v pátek vypravil na městskou linku speciální tramvaj, která nejen, že svezla cestující zdarma, ale navíc informovala o prevenci proti tomuto onemocnění, kterým v Česku onemocnělo už více než 3 tisíce lidí. Liberečané se navíc během dnešního odpoledne mohli nechat bezplatně vyšetřit ve speciální sanitce na terminále MHD ve Fügnerově ulici.

„Mezi osobami s HIV převažují muži a to především ti, kteří mají nechráněný sex s jinými muži,“ shrnula manažerka Národního programu HIV/AIDS Veronika Mičulková. Podle ní jen za letošní rok přibylo do statistik 218 nových případů. „Podle našeho odhadu dalších 700 osob o své HIV pozitivitě neví. Právě tyto osoby chceme přimět k testování,“ dodala. Takové vyšetření je skoro bezbolestné, jelikož stačí kapka krve z prstu a navíc čekání na výsledek trvá jen pár minut. 

Nápad osvětové tramvaje vznikl zhruba před šestnácti lety v Praze, dnes už se projekt rozšířil také do Liberce, Brna, Ostravy, Olomouce, Plzně nebo také Opavy. „Pro cestující tramvají se snažíme mít připravené speciální materiály, které nejsou nudné a zaujmou. Například balíčky s prezervativy a lubrikanty,“ řekl na osvětové akci ředitel Domu světla České společnosti AIDS pomoc Jiří Pavlát.

O jízdu v osvětové tramvaji byl během pátečního odpoledne slušný zájem. Dobrovolnice z řad studentek zdravotní školy cestujícím v tramvaji zodpověděli veškeré dotazy týkající se tohoto zákeřného onemocnění. Během dne se navíc ve speciální sanitce v Liberci nechalo vyšetřit 48 osob.

„Prioritní ochranou stále zůstává kondom. Nicméně je tu léčba, která dokáže snížit úroveň viru HIV v krvi až na hranici, kterou moderní přístroje nedokáží detekovat. Tyto lidé jsou prakticky téměř bezinfekční nebo úplně bezinfekční,“ shrnul Pavlát a dodal: „Pokud test dopadne pozitivně, je ale zapotřebí zahájit co nejdříve léčbu, která vám umožní žít normální život.“

Speciální osvětová tramvaj vyrazila do ulic Liberce dnes odpoledne. Zatímco v loňském roce vypravil pro tyto účely dopravní podnik moderní tramvaj Evo 2, letos se cestující svezli historickým vozem T3. „Tradiční vůz, který pro tuto akci využíváme, právě mění „obutí“. Z toho důvodu jsme dnes vypravili tuto tramvaj, která patří do vozového parku Boveraclubu,“ uzavřel ředitel dopravního podniku Luboš Wejnar.

Foto

Štítky Liberec, tramvaj, DPMLJ, AIDS, HIV, osvětová tramvaj, nemoc, dopravní společnost, Česko, Praha, Brno, Plzeň, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Zhruba každý pátý nakažený virem HIV o své nemoci neví. Dobrovolníci dnes testovali Liberečany  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.