Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Doktoři z Ukrajiny? Liberecký kraj odmítá, že by porušil zákon

Liberecký kraj se obává, že zrušení takzvaného projektu Ukrajina, díky němuž získávají lékaře z této země, by pro mnohé nemocnice znamenalo uzavírání oddělení. Česká lékařská komora před týdnem uvedla, že v Česku pracují zahraniční lékaři bez jazykových a odborných zkoušek. V páteřních nemocnicích v kraji je 18 lékařů z Ukrajiny, kteří nemají složenou aprobační zkoušku, ale pro nemocnice jsou nepostradatelní.

Kraj odmítá, že by v souvislosti se zaměstnáváním lékařů z Ukrajiny porušoval zákon. U lékařů bez složených zkoušek kraj podle Trdly žádal ministerstvo zdravotnictví o možnost prodloužení výkonu odborné praxe na dobu až dvou let, tedy o další rok. „Tito lékaři buď pracují v nemocnicích pod dohledem konkrétně stanoveného školitele a v případě, že jim vypršela lhůta daná rozhodnutím ministerstva zdravotnictví k výkonu odborné praxe před aprobační zkouškou, činnost lékaře dočasně nevykonávají a čekají na rozhodnutí ministerstva," uvedl mluvčí krajského úřadu Filip Trdla.

Kraj chce projekt zachovat

Vedení kraje je pro zachování takzvaného projektu Ukrajina. „Protože bez zahraničních lékařů, ukrajinských lékařů, je řada hlavně těch menších nemocnic ve velkých potížích, co se týká zajišťování služeb. Je samozřejmě evidentní, že zahraniční lékaři musí splnit stejné podmínky jako čeští lékaři," uvedl liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Podle vedení kraje by ministerstvo mělo podporovat a zjednodušit cestu k přijímání nejen lékařů, ale i sester z Ukrajiny. „V celé Evropě je známý posun lékařů i sester směrem na západ. My se tomu musíme přizpůsobit, jinak bude v nemocnicích velký personální problém a potom utrpí hlavně pacienti," řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS).

Lékaři z Ukrajiny jsou v obou krajských nemocnicích, v České Lípě i Liberci. „Pracuje u nás šest lékařů s ukrajinským občanstvím, tři z nich jsou v přípravě na odborné zkoušky. Všichni pilně pracují a vzdělávají se jak v jazykové, tak odborné oblasti," uvedl mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář.

V Liberci jsou ukrajinští lékaři, ale ne přes projekt

Podle něj je ale případné zrušení projektu Ukrajina neovlivňuje, protože přes tento program nezískali ani jednoho lékaře. Dobrou zkušenost s lékaři z Ukrajiny má nemocnice v šestitisícové Jilemnici na Semilsku. „Máme čtyři ukrajinské lékaře, z toho jeden žije v Čechách už 15 let. Další ukrajinská lékařka nemá žádný zásadní handicap kromě pravopisu. A co se týče dalších, ať už jsou to Ukrajinci nebo Rusové, kteří jsou zde také, tak všichni mluví velmi solidně česky," uvedl ředitel nemocnice Jiří Kalenský.

Rozdíl v odborných znalostech je podle něj znát jen při jejich nástupu, jsou ale velmi učenliví. „Obecně musím říci, že z lékařů, které jsme si vybrali, jsou všichni velmi snaživí a jejich znalosti jsou minimálně na solidní úrovni," řekl Kalenský. Stejně jako zástupci kraje ani Kalenský nezpochybňuje, že by měli mít stejné odborné zkoušky jako čeští lékaři. Za neseriózní ale vůči nim považuje to, že je musí složit během jednoho dne, čeští lékaři je dělají rok. „Měli by mít stejné podmínky," dodal Kalenský.

Autoři | Foto

Štítky kraj, Liberecký kraj, krajský úřad, Ukrajina, doktoři, lékař, nemocnice, projekt, Česko, Česká lékařská komora, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Liberec, Přemysl Sobotka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Doktoři z Ukrajiny? Liberecký kraj odmítá, že by porušil zákon  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.