Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V areálu jablonecké nemocnice vyrostl pavilon intenzivní medicíny. Pacienty přivítá v březnu

Lepší podmínky pro pacienty i zaměstnance zajistí nový pavilon intenzivní medicíny, který otevřeli v nemocnici v Jablonci nad Nisou. Výstavba moderní pětipodlažní budovy stála téměř 165 milionů korun a celou ji zaplatilo město Jablonec. Dotaci se na stavbu získat nepodařilo. První pacienty přivítá nový pavilon v polovině března.

„O navýšení kapacity jednotky intenzivní péče pro operační obory jsme uvažovali už od roku 2009," řekl u příležitosti slavnostního otevření budovy ředitel nemocnice Vít Němeček. Na stole bylo podle něj několik variant, po zvážení všech pro a proti nakonec zvítězila výstavba nového pavilonu na zelené louce. „Díky novému pavilonu se současně uvolňuje poměrně velké množství místa ve stávajících prostorách. Místo současné jednotky intenzivní péče vznikne takzvaný dospávací pokoj pro pacienty po operacích, po dosavadním ARO bude místo pro urgentní příjem," řekl Němeček. V patře, kde dosud sídlilo vedení nemocnice, vzniknou nadstandardní pokoje pro rodičky, jejichž nároky stoupají.

Do nové budovy sestěhuje nemocnice anesteziologicko-resuscitační oddělení (ARO) se šesti lůžky a jednotky intenzivní péče, jejichž kapacita se zvýší z osmi na 12 lůžek. „Díky tomu, že budou ve stejné budově, tam bude mnohem lepší technická a personální zastupitelnost," řekl Němeček. V každém patře je šest jednolůžkových plně vybavených boxů. „Boxový systém je současným trendem, pacienti tam mají klid, navzájem se neruší a je to jedna ze zábran šíření takzvaných nozokomiálních infekcí," dodal ředitel. Jde o nákazy vzniklé v příčinné souvislosti s pobytem ve zdravotnickém zařízení. Patra mají široké terasy, aby bylo možné pacienty i s lůžkem vyvézt ven.

Investice jablonecké nemocnice

Jablonecká nemocnice s 377 lůžky je městskou příspěvkovou organizací. Téměř kompletně byla vybudována v letech 1997 až 2002, v posledních deseti letech investovala do rozvoje a vybavení dalších 526 milionů korun. Z evropského Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) získala nemocnice 135 milionů na obnovu přístrojů. Pořídila mimo jiné magnetickou rezonanci, operační stoly nebo novou monitorovací techniku. Pro další období připravila třetí největší nemocnice v Libereckém kraji investice za dalších zhruba 600 milionů korun. Podle Němečka už ale nepůjde o výstavbu dalších budov, ale o modernizaci budov i jejich vybavení.

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky nemocnice, stavby, správa, Jablonec n.N., AUDIO, FOTO, pavilon, pacient, Vít Němeček, Nemocnice Jablonec nad Nisou, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Štěpán Kimla

Skvěle, jen doufám že tam nikdy nebudu muset zavítat. :)

Čtvrtek, 20. února 2020, 13:18Odpovědět

V areálu jablonecké nemocnice vyrostl pavilon intenzivní medicíny. Pacienty přivítá v březnu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.