Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Testování na koronavirus zajišťují laboratoře v liberecké nemocnici

Testování na koronavirus nyní zajišťují také laboratoře v liberecké nemocnici. Liberecký kraj také navýšil počet odběrových týmů na dva.

V Libereckém kraji nově zajišťují testování na koronavirus laboratoře liberecké nemocnice. Kraj také přidal druhý odběrový tým, který tvoří zdravotní sestra s řidičem sanitky. Na třetí tým už ale kapacity nejsou, řekl novinářům po jednání krajské hygienické komise náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka. Liberecký kraj má zatím jednu pacientku, u níž testy prokázaly onemocnění COVID-19, na výsledky dalších 13 testů se čeká.

Koronavirus ve středu večer prokázaly testy u ženy z Jablonce nad Nisou, která byla na konci února lyžovat v italské oblasti Val Gardena. Vrátila se 1. března a už následující den měla příznaky onemocnění. „Začali jsme od včerejšího (středečního) večera sledovat za její vydatné pomoci její kontakty,“ řekla krajská epidemioložka Jana Prattingerová. Na lyžování byla s lidmi, kteří nebyli z Libereckého kraje, jeden den byla ale v práci, ve styku byla také s rodinou a několika přáteli.

Hygienici tak kontaktovali 14 lidí, s nimiž byla nemocná žena v kontaktu. Jsou v karanténě, ve dvou případech kvůli příznakům nemoci nařídili odběry, na výsledky čekají. Díky testování přímo v krajské nemocnici v Liberci jsou podle krajského hygienika Vladimíra Valenty výsledky k dispozici rychleji. Zejména v případě negativních výsledků se podle něj na definitivní potvrzení dříve čekalo až tři dny.

Podle Sobotky čeká Liberecký kraj na dodávku ochranných pomůcek, které slíbilo ministerstvo zdravotnictví. „Máme zajištěné skladování v Krajské nemocnici v Liberci. Uvidíme, kolik toho přijde, rádi bychom uspokojili všechny požadavky,“ řekl Sobotka. Dál se to bude rozdělovat záchranné službě, nemocnicím, sociálním ústavům praktickým a zubním lékařům. Zásoby se podle něj tenčí. „Nemocnice ještě pár dní vydrží, poměrně špatná je ale situace u praktických lékařů a odborných specialistů a zubařů,“ dodal. Kraj by podle něj potřeboval na deset dní 40.000 respirátorů a 80.000 roušek jen pro zdravotnictví.

V Česku už bylo potvrzeno 96 případů nakažených koronavirem, nákaza je ve všech 14 krajích. Nejvíc nemocných má Praha. Vláda dnes kvůli výskytu koronaviru vyhlásila na 30 dnů nouzový stav na celém území České republiky. Zakázala vstup do ČR cizincům z rizikových zemí a českým občanům zakázala cestovat do těchto zemí. V reakci na vyhlášení nouzového stavu se uzavřelo zábavní a společenské Centrum Babylon v Liberci, od pátku bude uzavřena i liberecká zoo.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, koronavirus, Liberecký, Krajská nemocnice Liberec, Liberecký kraj, laboratoř, testování COVID-19, COVID-19, Přemysl Sobotka, Česko, Jablonec nad Nisou, Vladimír Valenta, Val Gardena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testování na koronavirus zajišťují laboratoře v liberecké nemocnici  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.