Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Lidé zde berou pandemii na lehkou váhu, popisuje studentka žijící v Dánsku

Tereza žije v Dánsku už více než 3 a půl roku. Na začátku letošního roku zde dokončila bakalářské studium se zaměřením na branding & marketing. A Drbně popsala aktuální situaci ve spojitosti s pandemií koronaviru.

Můžeš na začátek obecně přiblížit, jaká je situace v Dánsku?
K dnešnímu dni je v Dánsku kolem 1600 případů nakažených, 32 osob zemřelo a pouze jeden člověk se vyléčil. Z hlediska obětí je tak situace mnohonásobně horší než v ČR, ale dánská veřejnost to z mého pohledu nebere příliš vážně.

Jak přistupuje k pandemii tamější vláda?
Abych to z mého pohledu shrnula, v podstatě je to tak, že dánská vláda sice vyhlásila celostátní lock-down a nabádá veřejnost, aby nevycházela, ale Dánové to z mého pohledu berou na lehkou váhu. Ještě než došlo k uzavření restaurací a obchodních center, tak někteří tyhle “volné dny” trávili právě tam. Samozřejmě nemůžu mluvit za všechny. Ale je zajímavé, že před pár dny měla proslov i dánská královna, která mluvila o tom, že je smutné, že ne všichni se k této situaci staví zodpovědně a zdůrazňovala, jak je důležité dodržovat opatření od dánské vlády.

První opatření dánská vláda vydala 13. března, kdy vyhlásila celostátní lock-down. Tady to znamená, že všichni zaměstnanci, kteří nejsou nezbytně nutní pro veřejný sektor, by měli zůstat 2 týdny doma. Netýká se to nemocnic, lékáren a obchodů s potravinami a dopravy. Ve stejný datum se také zavřely všechny školy a vím, že část výuky probíhá online. 

Den na to uzavřelo Dánsko hranice a platí vlastně stejná pravidla jako v ČR. Dostanou se sem jen Dánové nebo lidé s tzv. Yellow Card (kartička dánského zdravotnického pojištění) a pak samozřejmě dodavatelé zboží. O několik dní později byla přijata další opatření. Například sdružování více než 10 lidí je na veřejnosti ilegální. Došlo k zavření restaurací, obchodních center apod. Pokuta za porušení je 1500 DKK.

Jsem jedna z mála, co nosí roušku. Dánové se nám vysmívají a fotí nás

V Česku je kritický nedostatek ochranných pomůcek, jak je to u vás?
Upřímně, o tomhle nemám přehled. Sama vycházím pouze do obchodu s potravinami a jinak trávím čas doma a dodržuji doporučený lock-down. Roušku, kterou nosím, jsem si sama ušila. Dost mě například udivuje, že pokladní v lokálním obchodě nenosí roušku, ale nemají na sobě ani rukavice.

Jsi tedy jedna z mála, co roušku nosí?
Ano. Za celou dobu, co je tu lock-down, jsem potkala pouze 2 lidi s rouškou a to obden chodím do obchodu pro potraviny. Bavila jsem se i s mými přáteli žijící v Dánsku, jde o Čechy, Slováky a Estonku, ty roušky také nosí a zažívají podobné situace. Dánové na nás koukají s podivem, někteří se i vysmívají a fotí si nás. 

Jak sama osobně celou situaci vnímáš?
Jsem zklamaná z toho, jak se k tomu někteří tady v Dánsku staví, vesele si užívají venku a neberou to vážně, protože pak jsme tu my, kteří poctivě dodržujeme lock-down a jsme doma.

Abych řekla pravdu, tak ještě 14 dní zpět jsem to nebrala stoprocentně vážně. Ale věděla jsem, že jsou lidé, co to mají jinak, i proto jsem od prvního dne dodržovala opatření udělená Dánskou vládou. Později se začalo objevovat čím dál více případů, došlo k uzavření hranic a podobně a vím, že to co se momentálně děje, je velký celosvětový problém. I tak se snažím myslet optimisticky a doufám, že když to každý bude brát vážně a dodržovat to, co má, tak to zvládneme.

Mnohem raději bych byla doma v Česku

Jsi ráda, že jsi nyní v Dánsku nebo bys raději byla doma?
V tuhle chvíli bych byla mnohem radši doma v ČR, protože vidím, že ty opatření, co tam jsou, dávají smysl a lidé je ve většině dodržují. Například se mi moc líbí, jak se k nošení roušek zachovala veřejnost, na socialních sitích jsem viděla stovky příspěvků, jak si lidé šijí roušky doma sami a jak pomáhají ostatním a dodávají je na potřebná místa. To inspirovalo i mě k ušití vlastní roušky.

A poslední otázka, pokud sleduješ dění v Česku i Dánsku. Přístup kterého státu je podle tebe lepší?
Upřímně se tomu divím, jelikož v Dánsku už nějakou dobu žiju a většinou bývá v hodně věcech napřed, ale v tomhle mě Česko překvapilo a určitě ten přístup v ČR je lepší než tady, hlavně co se týká veřejnosti. Určitě bych byla radši za přísnější opatření tady v Dánsku.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, COVID19, Dánsko, zahraničí, Česko, rouška, vláda, pandemie covidu-19, obchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé zde berou pandemii na lehkou váhu, popisuje studentka žijící v Dánsku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.