Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Testy v domově seniorů na Františkově potvrdily nákazu koronavirem u druhého klienta

Onemocnění COVID-19 test prokázal u druhého klienta Domova seniorů v Liberci na Františkově. Stejně jako muž, u něhož byla nákaza novým koronavirem prokázána ve čtvrtek, je hospitalizovaný na infekčním oddělení liberecké nemocnice. Oba nemocní muži spolu byli v domově na pokoji. Nakazila se i pracovnice z přímé péče, která je teď v izolaci. V Libereckém kraji je to už druhé sociální zařízení, kde se nemoc objevila.

„Jsme domluveni z krajskou hygienickou stanicí, že bude otestováno 17 uživatelů a čtyři zaměstnanci," doplnil náměstek hejtmana Pavel Svoboda. Jde o klienty a zaměstnance, kteří žijí nebo pracují na stejném patře jako oba nemocní senioři. Další zaměstnanci jsou podle náměstka v karanténě. Krátce po poledni do domova přijela odběrová sanitka. Celé patro také prošlo důkladnou dezinfekcí, která se bude průběžně opakovat. S dalším testováním se podle Svobody počítá v příštích dnech.

Domov v Liberci na Františkově je největším zařízením svého druhu v Libereckém kraji. Stará se o 166 seniorů, dalších 34 klientů má domov se zvláštním režimem, který je jeho součástí. Pracuje v něm 111 lidí. „Plně spolupracujeme s hygienickou stanicí Libereckého kraje, se zřizovatelem, tedy Libereckým krajem. Věřím, že se nám povede situaci zvládnout," uvedl na sociálních sítích ředitel domova Jan Gabriel.

Situaci podle Svobody komplikuje, že sice jsou nastavené postupy, co by měli lidé v sociálních ústavech dělat, zásadně jim ale chybí ochranné prostředky. „Z vládní zásilky jsme jako sociální odbor nedostali žádné ochranné obleky a nemáme žádné respirátory FFP3. Já bych velice rád udělal, co nám ministerstvo ukládá. Chápu, že je třeba to udělat, ale my k tomu potřebujeme dodávku ochranných prostředků," zdůraznil. Sociální ústavy v kraji, podle něj dostaly 2000 respirátorů FFP2, k dispozici jsou i běžné roušky a také roušky s nanofiltrem. Aby zajistili obleky, skoupili v obchodech, co bylo k dispozici.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, koronavirus, sociální, správa, Liberecký, Liberec, FOTO, AUDIO, domov, COVID-19, Františkov (Velké Kunětice), Liberecký kraj, Pavel Svoboda, Krajská nemocnice Liberec, Krajská hygienická stanice, Jan Gabriel, infekční onemocnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testy v domově seniorů na Františkově potvrdily nákazu koronavirem u druhého klienta  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.