Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé, neblbněte, máme problém, říká ředitel liberecké hygieny Vladimír Valenta

Ředitel krajské hygieny Libereckého kraje Vladimír Valenta vyzval obyvatele, aby dodržovali opatření proti šíření koronaviru. Podle něj je hygiena na hranici toho, kdy se ještě situace dá zvládat a v případě dalšího rychlého navyšování pozitivních případů bychom se brzy mohli dostat na jarní italský scénář, kdy hrozí, že nemocnice přestanou zvládat nápor pacientů. „Realita je tvrdá," řekl.

„S vypětím všech sil a použitím všech nástrojů, lidských kapacit a výpočetních programů, se nám daří vytrasovat všechny mladé, kteří jsou dominantní skupinou. Tím je pak starší skupina do jisté míry stále chráněna,“ řekl Vladimír Valenta

Podle něj to ale není možné stíhat do nekonečna. „Máme stropy technické a lidské, ty lidské už jsou řekl bych překonané. Pořád se nám ale ohniska daří vyhledat,“ dodal.

V pátek budou podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) oznámena zásadnější opatření proti šíření covidu-19. Ještě v neděli avizoval jen mírnější omezení. V pondělí také vláda projedná možnost povolat na pomoc nemocnicím mediky.

Aktuálním dominantním ohniskem je podle něj nákaza v divadle F. X. Šaldy, které na konci minulého týdne zatím na čtrnáct dní zavřelo. Podle Valenty se v divadle nakazilo kolem devadesáti lidí, dalších čtyřicet ještě bude testováno. „Jde hlavně o soubor opery, orchestr, ale i technické zázemí a několik případů je v činohře i baletu,“ řekl Valenta s tím, že onemocněli také tři diváci, kteří seděli v první řadě. „S největší pravděpodobností onemocněli z tohoto zdroje,“ dodal.

Valenta vyzval obyvatele kraje, aby dodržovali opatření. „Vždycky bude záviset na osobním přístupu lidí, jak k tomu budou přistupovat,“ vysvětlil. Lidé by se měli chovat tak, jak velí selský rozum. Podle něj jde ve velké míře i o hledání, jak něco obejít. ­„Chci apelovat na lidi, aby se nad tím zamysleli, nebo náš systém padne, nebudeme schopni trasovat, zahltí se nemocnice a budeme řešit to, co řešili na jaře v Itálii,“ uvedl.

Liberecké divadlo kvůli koronaviru zrušilo všechna představení

Liberecké divadlo F. X. Šaldy minimálně na týden zrušilo všechna svá představení, nejdřív bude hrát zřejmě příští týden ve středu. Důvodem jsou hlavně karanténní opatření spojená s koronavirem, sdělila mluvčí divadla Michaela Pompová. Karanténa...

„Máme problém a byl bych rád, aby to každý vnímal a neřešil, jak obcházet nařízení a něčemu se vyhnout, nebo s námi diskutovat, že covid vlastně neexistuje. Realita je tvrdá,“ apeloval.

Valenta také parafrázuje výrok lidé, bděte. „Trošku bych to parafrázoval na lidé, neblbněte,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky hygiena, covid, Vladimír Valenta, Krajská hygienická stanice, Liberecký kraj, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Božetěch Němec

Tak začínám být vážně nasraný. Proč nám melou takové věci o tom jak je důležitý nosit roušky a dodržovat opatření, když tento týden byla moje přítelkyně na vyšetření na těhotenskou cukrovku. A ejhle, v nemocnici měli roušky jen pacientky. Tak kurva co to je ?!!

Čtvrtek, 8. října 2020, 04:59Odpovědět

Lidé, neblbněte, máme problém, říká ředitel liberecké hygieny Vladimír Valenta  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.