Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Přibývá nakažených seniorů v domovech. S péčí o ně pomůže armáda

S péčí o seniory v domovech v Libereckém kraji pomůže armáda. Ve třech krajských zařízeních se koronavirem nakazilo zhruba 50 klientů a chybí také třetina pracovníků přímé péče. Největší problémy mají nyní v domovech v Jabloneckých Pasekách a také v Rokytnici nad Jizerou. Na pomoc by mělo v úterý dorazit 12 vojáků, šest pomůže v Pasekách a šest v Rokytnici, řekl náměstek libereckého hejtmana pro sociální věci Pavel Svoboda (ČSSD).

Liberecký kraj je zřizovatelem 19 sociálních zařízení, kde žije zhruba 1910 klientů. „Ve třech postižených domovech máme aktuálně celkem 28 nakažených pracovníků v přímé péči, dalších 17 je v karanténě kvůli kontaktu s nakaženým. Zároveň ale kvůli jiným zdravotním problémům chybí dalších 20 pracovníků," vyjmenoval Svoboda. Z 205 pracovníků přímé péče v postižených domovech tak podle něj chybí zhruba 30 procent, i proto kraj požádal o pomoc armádu a oslovil také dobrovolníky.

Žádost o pomoc už v závěru minulého týdne zveřejnil na sociálních sítích Domov důchodců Jablonecké Paseky, který má místa pro 95 seniorů. Měla velkou odezvu. „Od pátku do dneška se tu vystřídalo 20 dobrovolníků, někteří i opakovaně. Solidarita a zájem lidí v kraji, v Liberci, Jablonci, je velká, největším partnerem a pomocníkem je nám v tom jablonecký červený kříž," řekl ředitel domova Jan Sembdner.

Liberecký kraj má i seznamy studentů zdravotních škol a sociálních oborů, kterým může v době nouzového stavu nařídit práci nejen v nemocnicích, ale právě i v sociálních ústavech. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro má Liberecký kraj) má kraj seznam 312 studentů zdravotnických oborů a 178 studentů z oblasti sociální. „V téhle fázi chceme využít zejména dobrovolnosti, ale pokud to bude v těch dalších týdnech nutné, tak budeme práci i nařizovat," řekl po jednání krizového štábu hejtman.

Autoři

Štítky sociální, koronavirus, správa, armáda, Liberecký kraj, domov, Rokytnice nad Jizerou, Pavel Svoboda, ČSSD, Martin Půta, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přibývá nakažených seniorů v domovech. S péčí o ně pomůže armáda  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.