Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Sociálním zařízením v Libereckém kraji zatím testy nedorazily

Sociálním zařízením v Libereckém kraji zatím slíbené antigenní testy nedorazily. Čekají je během úterý, do středy ale klienty a zaměstnance ve většině zařízení otestovat nestihnou a ani se o to nebudou pokoušet. Vedení kraje se domnívá, že se to stihnout nedá, a podalo proto podnět na posunutí termínu. Po jednání Krizového štábu Libereckého kraje to řekl krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

V Libereckém kraji je bezmála 60 sociálních zařízení, z toho zhruba čtyři desítky domovů seniorů a domovů se zvláštním režimem, v nichž žije přes 2100 klientů a zaměstnávají více než 3000 lidí. V krajských zařízeních už od poloviny října sami své pracovníky a klienty testují. Právě u zaměstnanců je totiž největší nebezpečí, že mohou nákazu do zařízení přinést a ohrozit klienty. Návštěvy jsou tam zakázané. Podle krajského hygienika Vladimíra Valenty patří domovy seniorů po mateřských školách a nemocnicích k největším ohniskům nákazy.

Dobré zkušenosti s vlastním testováním mají například v Domově důchodců Velké Hamry. Díky tomu se v zařízení se 133 klienty a 90 zaměstnanci daří nákazu zvládnout, zatím se objevila jen u jednotlivců. Už čtvrtý týden testují klíčové zaměstnance každé ráno před nástupem do práce, ale postupně i klienty. „V pondělí jsme testovali celé jedno oddělení, provedli jsme nějakých 50 testů, všechny byly negativní," řekl ředitel Čestmír Skrbek. Průkaznost antigenních testů je podle něj lepší než u rychlotestů používaných na jaře.

Podobně už začali s vlastním antigenním testováním třeba v Domě seniorů v Liberci - Františkově, který je s 200 klienty největším zařízením svého druhu v Libereckém kraji. Domov byl už na jaře jedním z těch, kde se nákaza u zaměstnanců a klientů objevila, teď na podzim se tam postupně nakazilo 17 klientů a šest zaměstnanců, nákazu se ale podařilo i díky zkušenostem z jara rychle zvládnout a dál už se nerozšířila. „V pátek jsme otestovali 30 procent našich zaměstnanců, všichni byli negativní," řekl ředitel domova Jan Gabriel.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sociální, koronavirus, testování, senioři, Liberecký, AUDIO, Liberecký kraj, domov, infekční onemocnění, Vladimír Richter, ODS, Vladimír Valenta, jaro, Jan Gabriel, Velké Hamry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sociálním zařízením v Libereckém kraji zatím testy nedorazily  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.