Počasí dnes18 °C, zítra14 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Situace v nemocnicích se zlepšuje. Dobrovolníci jsou ale stále potřeba

Situace ohledně koronaviru se v nemocnicích pomalu zlepšuje. Přesto je ale pořád akutní nedostatek zdravotnického personálu a dobrovolníci jsou tak zatím nepostradatelnou pomocí.

Situace v nemocnicích v Libereckém kraji se zlepšuje, hospitalizovaných s koronavirem ubývá. Zatímco ještě v pátek se tam starali o 234 nakažených, dnes jich je 208, z toho 44 vyžaduje intenzivní péči. Stále ale chybí stovky zdravotníků, a bez dobrovolníků se tak zdravotnická zařízení zatím neobejdou. Pomáhají nejen studenti středních a vysokých škol, ale také hasiči, policisté a armáda, řekl dnes po jednání Krizového štábu Libereckého kraje na dotaz ČTK krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

Aktuálně je mezi zdravotníky 245 nakažených, dalších 487 lidí ale na pracovištích chybí kvůli karanténě nebo péči o děti. V nemocnicích tak vypomáhá 311 dobrovolníků. Studenti zdravotnických oborů by se ale měli vrátit do škol. Většina z nich pomáhá na základě dobrovolnosti. „Práci jsme nařizovali jen asi 30 studentům, a to většinou z vysokých škol. Pro nás je prioritou, aby se vrátili ke studiu, vzdělání je priorita," řekla vedoucí krajského odboru školství Jiřina Princová.

Ředitelka liberecké střední zdravotnické školy Jana Urbanová dnes ČTK řekla, že v nemocnicích a dalších zařízeních vypomáhá bezmála 160 z více než 400 studentů a studentek školy. Podle ní jejich návrat do školy s dobrovolnickou prací půjde skloubit a ve škole počítají s tím, že budou studenti vypomáhat až do 4. prosince. „Budeme výuku přizpůsobovat tomu, jak mají naplánované směny a služby, abychom nekomplikovali situaci ve zdravotnických a sociálních zařízeních," uvedla ředitelka. Pokud si podle ní nebudou moci studenti službu vyměnit, bude stačit, pokud škole doloží rozpis služeb. „Budou mít omluvenou absenci ve škole," řekla Urbanová. U maturitních ročníků to podle ní vyřešili ještě lépe, a to změnou v organizaci školního roku. „Máme je (studenty) na souvislé praxi do 4. prosince, takže pro nás je to mnohem komfortnější, že nemusíme řešit nějakou komplikovanou situaci," dodala.

Mluvčí jablonecké městské nemocnice Jana Válková uvedla, že návrat studentů budou řešit individuálně. „Vycházíme si vzájemně vstříc, aby to vyhovovalo studentům, škole i nám," uvedla. V nemocnici je asi 50 dobrovolníků, do škol by se měla vrátit zhruba čtvrtina z nich.

Nemocnice v Libereckém kraji se navzdory nedostatku personálu pomalu připravují na obnovení plánované péče, i když bude jen velmi pozvolné. „Potrvá to týdny," řekl na dotaz ČTK primář ARO Krajské nemocnice Liberec Dušan Morman. Pokles počtu covidových pacientů v nemocnicích je podle něj jen pozvolný a uvolňování lůžek je velmi pomalé. „Na těch zbylých lůžkách máme pořád vázáno poměrně hodně zdravotnického personálu, abychom ty covid pozitivní pacienty mohli zajistit. Totéž se děje v intenzivní péči, kde bych řekl, že to je ještě pomalejší," dodal Morman. V nejhorším období bylo v Liberci 187 hospitalizovaných s covidem, nyní jich je o 100 méně.

V Libereckém kraji je aktuálně podle údajů ministerstva zdravotnictví 4063 takzvaně aktivních případů, což jsou nemocní, ale i lidé s lehkým průběhem nebo zcela bez příznaků. Hospitalizaci aktuálně potřebuje jen zhruba pět procent z nich. Od začátku pandemie se v kraji covidem-19 nakazilo 21.606 lidí, 80 procent z nich už se ale vyléčilo. Komplikacím spojeným s nákazou zatím v kraji podlehlo 236 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MUNI

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, správa, Liberecký, COVID-19, zdravotnický pracovník, Liberecký kraj, Vladimír Richter, ODS, Jana Janěková, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Situace v nemocnicích se zlepšuje. Dobrovolníci jsou ale stále potřeba  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.