Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecký hejtman Půta kritizuje nerovnoměrné rozdělování vakcín. Nemáme ani tři procenta, vadí mu

Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) kritizuje nerovnoměrné rozdělování vakcín. Z čísel, která jsou k dispozici do 14. ledna, bylo do nemocnic a zdravotnických zařízení v Praze distribuováno 32 procent vakcíny, do nemocnic a podobných zařízení v Brně 19,4 procenta a do Libereckého kraje sotva 2,8 procenta, řekl po dnešním jednání Krizového štábu Libereckého kraje Půta. Kraj nemá dost vakcín, aby mohl očkovat v domovech seniorů i registrované zájemce starší 80 let, obává se, že se na ně ve větší míře dostane až v březnu.

Liberecký kraj dostal podle Půty zhruba o třetinu vakcín méně než by podle nastavených pravidel měl mít. „Já jsem pana ministra (Jana) Blatného požádal, aby ta čísla v příštích týdnech byla upravena, a to především proto, že společnost Pfizer oznámila, že sníží dodávky do Evropy, do České republiky zhruba o 40 procent, a podle mého názoru by se měly snížit ty dodávky především v těch krajích, kde je počet vakcín nepřiměřeně vysoký a neměly by se snižovat v těch krajích, které jich dostávaly méně," doplnil.

„Zatímco se tak v některých krajích už očkují skupiny obyvatel, na které měla přijít řada až mnohem později, například policisté, nemáme v Libereckém kraji zatím dostatek vakcín ani pro naše zdravotníky a seniory," řekl.

Podle Půty má kraj předběžně přislíbeno navíc jedno plato, což je vakcína pro zhruba 1100 lidí. „Pokud je dostaneme, budou primárně určeny pro domovy seniorů a jejich zaměstnance, abychom mohli do konce ledna dokončit vakcinaci bezmála 3000 klientů a pracovníků těchto zařízení," dodal. O očkování má zájem zhruba 70 procent uživatelů a pracovníků pobytových sociálních zařízení v kraji. První už vakcínu dostali minulý týden, celkem se tam zatím podařilo očkovat 434 lidí, dalších 540 dostane vakcínu v tomto týdnu.

Liberecký kraj přednostně očkuje právě v domovech seniorů, v domovech se zvláštním režimem, chce hromadně očkovat i v domovech s pečovatelskou službou. Klienty těchto zařízení považuje Půty za nejrizikovější. Původně se počítalo s tím, že na očkování seniorů starších 80 let, kteří žijí mimo tato zařízení, bude 20 procent vakcín, tedy asi 460 dávek. Vzhledem ke snížení dodávek to ale podle Půty bude zřejmě méně. Na veřejnost se patrně nedostane ani v únoru. Když do kraje dorazí zhruba stejné množství vakcín, bude třeba zajistit druhé očkování, pro ty, kdo už dostali první vakcínu a na nové zájemce mnoho nezbude, dodal hejtman.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky koronavirus, správa, očkování, Liberecký kraj, vakcína, Martin Půta, domov, Starostové pro Liberecký kraj, Praha, Brno, Pfizer, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký hejtman Půta kritizuje nerovnoměrné rozdělování vakcín. Nemáme ani tři procenta, vadí mu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.