Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Domovy seniorů v Libereckém kraji zahájily druhé kolo očkování

V domovech pro seniory v Libereckém kraji začalo v úterý druhé kolo očkování proti koronaviru. Jako první dostali druhou vakcínu klienti Domu seniorů v Liberci na Františkově, který je s kapacitou 200 lůžek největším zařízením svého druhu v kraji. Druhou dávku tam dostane 174 lidí. V úterý dostalo vakcínu 96 klientů, v dalších dvou dnech čeká očkování zaměstnance, řekl ředitel domova Jan Gabriel. O očkování tam podle něj projevilo zájem 75 procent klientů a pracovníků.

V domovech seniorů očkují tři týdny po první dávce, tu druhou ale nedostanou všichni. „Někteří, kteří byli očkováni v tom prvním kole, onemocněli koronavirem nebo měli příznaky, pak se musí nějakou dobu počkat. To se u nás týká 12 zaměstnanců, ti budou očkováni později," doplnil ředitel. U tří pracovnic a jedné klientky se podle něj projevila po první vakcíně alergická reakce. „U klientky jsme se s rodinou dohodli, že s druhou vakcínou počkáme," řekl. Ti, kdo nemohli být v první fázi očkováni kvůli nemoci, nebo proto, že krátce před tím koronavirus prodělali, budou podle Gabriela postupně očkováni vakcínou společnosti Moderna.

Domov na Františkově byl jedním z prvních pobytových sociálních zařízení v Libereckém kraji, kde se nákaza novým koronavirem loni objevila. Už na konci března tam testy prokázaly onemocnění u jedné pracovnice přímé péče a dvou seniorů. Oba skončili v nemocnici. Od té doby se postupně nakazilo několik desítek klientů a zaměstnanců. „Aktuálně jsme bez koronaviru a rušíme covidové oddělení," řekl Gabriel. Vakcinaci v domově vítají. „Umožní nám to vrátit se k obvyklému provozu a společenským kontaktům a začít zase normálně fungovat," dodal. Zařízení už také začalo přijímat nové klienty.

V domovech seniorů v Libereckém kraji skončilo očkování první dávkou 24. ledna. Dostalo ji 2867 klientů pobytových zařízení a zaměstnanců, to je téměř 90 procent těch, kteří o očkování projevili zájem. „Zbylé klienty a zaměstnance zatím nebylo možné očkovat kvůli zdravotnímu stavu nebo tomu, že koronavirus nedávno prodělali, a na vakcínu si tak musí 90 dnů počkat," řekla mluvčí krajského úřadu Andrea Fulková. Celkově zatím v kraji očkováním prošlo 6649 lidí, z toho přes tisíc už dostalo i druhou dávku. Více než 17 procent očkovaných jsou senioři starší 80 let.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky koronavirus, správa, senioři, očkování, Liberecký kraj, domov, vakcína, Jan Gabriel, Františkov (Velké Kunětice), Liberec, Moderna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domovy seniorů v Libereckém kraji zahájily druhé kolo očkování  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.