Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Očkovací centra v Liberci i na dalších místech jsou připravena. Otevřou se v pondělí

V pondělí začne fungovat v Libereckém kraji pět velkokapacitních očkovacích center. Budou Jablonci, České Lípě, Jilemnici, Semilech a také v budově D Krajského úřadu v Liberci.

Zde vzniklo nové centrum společnými silami Krajské nemocnice Liberec a Libereckého kraje. „Jsem moc rád, že po všech úvahách jsme zvolili toto místo,“ uvedl generální ředitel KNL Richard Lukáš a pokračoval: „Snažili jsme se očkovací centrum vybudovat co možná nejpřátelštější a zároveň dostatečně přehledné.“

Aktuálně je v Libereckém kraji 15 600 naočkovaných osob, 5 929 lidí dostalo druhou dávku vakcíny proti koronaviru.

Prostorné zázemí centra by mělo zamezit zbytečnému shromažďování lidí a zároveň poskytnout všem očkovaným dostatek intimního prostoru. „Chtěli jsme docílit komfortního prostředí, kde si lidé budou moci odložit a neobnažovat se před veřejností,“ zdůvodnil Lukáš.

Podle hejtmana je dalším plusem lokalita očkovacího centra. Díky nedalekému terminálu MHD na Fügnerce nemusel kraj řešit případné posílení spojů nebo tvorby náhradní veřejné dopravy k místu. Kraj prostory pro očkovací centrum zapůjčil na dobu neurčitou. „Bereme to jako podporu. Dá se očekávat, že zájem o očkování nebude trvat jen několik pár měsíců,“ hodnotil Martin Půta.

Očkovací centrum Liberec

Pátek, 19. února 2021, 17:56

Očkovací centrum Liberec
Očkovací centrum Liberec

Od 1. března se spustí registrační systém pro seniory nad 70 let.

V pondělí se v kraji otevře celkem pět očkovacích center. Do budoucna by jich mělo být ještě více. Vše ale závisí nejen na zájmu o očkování, ale také na dodávkách vakcín. „Centra sice otevíráme, ale pojedou na částečný plyn. Očkování se odvíjí od počtu vakcín. Doufáme, že od dubna se rozjedou naplno,“ komentoval Vladimír Richter, náměstek hejtmana, s tím, že již nyní se v kraji testuje pilotní aplikování vakcíny Astrazeneca. Kraj totiž musí zmapovat logistickou a organizační náročnost při její distribuci.

Po seniorech a zdravotnících jsou na řadě pedagogové

 „Aktuálně končí očkování v domovech pro seniory, probíhá očkování v domovech s pečovatelskou službou a v plánu je očkování pedagogů,“ sdělil Půta s tím, že očkování prvních pedagogů by se mohlo uskutečnit příští týden.

Očkovací centrum v Liberci bude fungovat sedm dní v týdnu denně od 7:30 do 19:30, o jeho provoz se bude starat zhruba patnáctičlenný personál. Denně by mělo být proočkováno na 200 lidí, tento počet je ovlivněn ale právě nedostatkem vakcín, v budoucnu by tak toto číslo mělo výrazně narůst. „S provozem očkovacích center pomohou nejen zdravotníci z našich řad, ale také praktičtí lékaři i lékaři v důchodu,“ doplnil mluvčí KNL Václav Řičář.

Očkovací centra budou v Jablonci nad Nisou v městské hale, v České Lípě v kulturním domě Crystal. V Jilemnici a Semilech pak v nemocnicích. Bližší informace najdou zájemci na webu ockovani.kraj-lbc.cz.

Stavba očkovacího centra na Krajském úřadě Liberecký kraj je dokončena, naše nemocnice ve spolupráci s LB krajem jen...

Zveřejnil(a) Krajská nemocnice Liberec dne Čtvrtek 18. února 2021

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Liberecký, očkování, koronavirus, centrum, očkovací centrum, Liberec, Liberecký kraj, Krajská nemocnice Liberec, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, Semily, Jilemnice, vakcína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Očkovací centra v Liberci i na dalších místech jsou připravena. Otevřou se v pondělí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.