Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kraj bude žádat o další pomoc armádu. Nemocnice nemají personál na covidové pacienty

S nedostatkem personálu pro těžce nemocné pacienty s koronavirem se nyní potýkají nemocnice v Libereckém kraji. Liberecký kraj se proto obrátí na armádu s žádostí o pomoc.

„Nám především dělá problém opatření, které schválila hlavní armádní hygienička, díky kterému vojáci, dokud nemají druhou dávku vakcíny, tak nemohou pomáhat na covidových odděleních, kde je nejvíc potřebujeme," uvedl dnes po jednání krizového štábu hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Ve čtyřech páteřních nemocnicích v kraji bylo dnes ráno hospitalizováno 402 pacientů s covidem, to je nejvíce od začátku epidemie a o 30 více než v neděli. Rekordní je i počet lidí, kteří potřebují intenzivní péči. Od neděle jejich počet stoupl o osm na 85. V neděli by tento počet znamenal, že zbývá poslední volné lůžko pro nejtěžší případy, dnes ale nemocnice v kraji jejich počty zvýšily o dalších devět. Krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS) ale upozornil, že nová lůžka jsou bez ventilátorů. „My sice ventilátory máme, ale už není personál," řekl. Proto kraj bude žádat, aby pomohli vojáci.

Situace v nemocnicích v kraji se v posledních týdnech zhoršuje. Ještě před 14 dny měly nemocnice 69 intenzivních lůžek pro covidové pacienty, nyní je jich 95. Richter se obává toho, že počet hospitalizovaných s covidem v příštích dnech dál poroste. „Podle předpokladů, které mají v liberecké nemocnici, s největší pravděpodobností během dvou týdnů dojde o 20 procent k navýšení," uvedl. To by podle něj znamenalo kolem 500 hospitalizací v celém kraji. Podle něj bylo dosud nutné mimo kraj převézt jen několik pacientů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, koronavirus, správa, nemocnice, armáda, Liberecký, pacient, Liberecký kraj, COVID-19, Vladimír Richter, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, ODS, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Johny Rambo

tady v tom státě je věčina dementu a debilu proč nemocnice breči asi neumi tlačit na kraj a vladu aby tu vybodovali nove nemocnice a hned by byli volne mista njn jsme opravdu narod vypadlanich KKT !

Pondělí, 1. března 2021, 20:25Odpovědět

Kraj bude žádat o další pomoc armádu. Nemocnice nemají personál na covidové pacienty  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.