Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Školy v Libereckém kraji získají chybějící antigenní testy na covid z rezerv

Školy v Libereckém kraji získají chybějící antigenní testy na covid-19 z rezerv, které se distribuují prostřednictvím Národního pedagogického institutu (NPI). Pro celý kraj by mělo být k dispozici 10 tisíc testů.

Školy, které jich mají nedostatek, si to dojednávají samy přes pobočku institutu, která je v Liberci. Liberecký kraj tento týden vypomohl víceletým gymnáziím, kam se vrátily děti z nižších ročníků. Pro školy uvolnil ze svých rezerv 4000 antigenních testů, které podle hejtmanova náměstka pro školství Dana Ramzera (ODS) poskytl kraji Svobodný stát Sasko.

Na nedostatek testů pro školáky na příští týden upozornil před několika dny školský náměstek primátora v Liberci Ivan Langr ( (Starostové pro Liberecký kraj). Pro 21 základních škol v Liberci je za současných podmínek potřeba zhruba 6000 testovacích sad na týden, chyběla skoro polovina. Podle náměstka by ale zřejmě neměly problémy nastat na žádné ze škol v krajském městě. „Snad by to mělo klapnout a rezerva vše pokrýt," řekl dnes.

Testovací sady chyběly například liberecké základní škole 5. května, z rezervy NPI si je již vyzvedla. „Do konce příštího týdne budeme mít testů dost," řekla ředitelka školy Iveta Rejnartová.

Do základních škol se od 12. dubna rotačním způsobem vrátili žáci prvního stupně, střídavě se učí týden prezenčně a týden distančně. Od tohoto týdne se v Libereckém kraji vrátili v rotačním systému i žáci druhého stupně. Zatímco děti prvního stupně mají testy jednou týdně, z druhého dvakrát. V tomto týdnu bylo ve školách v Libereckém kraji podle údajů hygieniků provedeno 29.559 testů u žáků a dalších 6673 u pedagogů. Pozitivní byl antigenní test u dětí v osmi případech, u pedagogů ani v jednom.

Testy chyběly také na některých základních školách v sousedním Jablonci nad Nisou, řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová. „Teď už na příští týden máme testů dostatek, protože jsme stáhli testy z mateřských škol, kde už nejsou potřeba. Těch bylo asi 1200 a zbytek jsme dorovnali z vlastních zásob, což bylo zhruba 400 testů. Takže zatím máme testy do 17. května," dodala Fričová. Děti v mateřských školách se netestují, mateřinky tak potřebují testy jen pro své pracovníky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jihlava

Štítky koronavirus, školy, Liberecký, testování, Liberecký kraj, rychlý antigenní test, Národní pedagogický institut České republiky, základní škola, Liberec, Dan Ramzer, ODS, Ivan Langer, Starostové pro Liberecký kraj, Sasko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školy v Libereckém kraji získají chybějící antigenní testy na covid z rezerv  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.