Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do vyloučených lokalit v Libereckém kraji vyjel mobilní očkovací tým. Zájem byl velký

Do vyloučených lokalit v Libereckém kraji vyjel dnes poprvé mobilní očkovací tým. Jako první dostali ráno jednodávkovou vakcínu od firmy Johnson & Johnson obyvatelé v Náhlově na Českolipsku, pak tým pokračoval do Ploužnice a Kuřívod. Všechny obce jsou součástí Ralska, které je co do rozlohy čtvrtým největším městem v zemi. Zájem o očkování byl poměrně velký. Někteří lidé byli ale zklamaní, chtěli nechat očkovat i své děti, v týmu ale nebyl dětský lékař, a tak to nebylo možné.

V Ralsku, kde žije zhruba 2120 lidí, má očkování zhruba 41 procent obyvatel starších 16 let, v Libereckém kraji je na tom hůř jen Žernov na Semilsku s proočkovaností 35,5 procenta. O mobilním očkování starosta Ralska Miloslav Tůma (ANO) informoval obyvatele všemi dostupnými kanály. „Na facebooku mám nějakých 900 sledujících, takže jsem to hodil tam. Přes mobilní rozhlas jsem poslal všem sms zprávu, kde jsem jim rozepsal místa a časy, a oslovili jsme třeba tady (v Náhlově) i pracovníky nízkoprahového centra, aby tu informaci roznesli mezi lidi," řekl starosta.

První lidé už na příjezd sanity čekali. „Šel bych ke své obvodní lékařce do Českého Dubu, ale když jsem dostal sms o očkování, tak jsem šel sem. Byl to impuls, tak jsem toho využil," řekl Petr Polakovič, který je ředitelem Krajanského muzea vystěhovalectví do Brazílie a muzea Horních vsí v Náhlově a na očkování dnes mířil mezi prvními. Možnosti očkovat se bez registrace a jen pár kroků od domova využili i další obyvatelé. Náhlov je sice jen zhruba 20 kilometrů od Liberce, kde je velkokapacitní očkovací centrum, dojezd je ale podle místních komplikovaný.

Mobilní očkování zajišťuje Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje. V minulosti už zajišťovala i mobilní testování. „To jsme ale poskytovali sanitku s řidičem, samotné odběry byly v režii liberecké nemocnice," řekl mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. Očkovací tým vyjel dnes v kraji vůbec poprvé. „Ráno byli naši pracovníci na proškolení v libereckém očkovacím centru, kde si převzali i vakcíny," doplnil Georgiev. Tým záchranné služby tvoří lékař, zdravotnický záchranář a řidič.

„Máme s sebou sto vakcín," doplnila vedoucí záchranářka územního odboru Česká Lípa Zdeňka Hnídková, která lidi v Ralsku očkovala. Každá z ampulek podle ní obsahuje pět dávek, pokud se otevře, mají záchranáři šest hodin na to, aby ji vyočkovali. „Jinak vakcíny uchováváme v chladu a pokud je nepoužijeme, vrátíme je do očkovacího centra a oni je použijí dál," řekla. Na místě tým očkované registroval, lékař při pohovoru zjistil, zda dotyčný může dostat vakcínu. Po očkování na místě museli lidé počkat alespoň 15 minut pro případ, že by došlo k alergické reakci, a pak už odcházeli i s vytištěným certifikátem o prodělaném očkování.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZZS LK

Štítky koronavirus, správa, očkování, Ralsko, Liberecký kraj, vakcína, Náhlov, Johnson & Johnson, okres Česká Lípa, Facebook, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, Krajanské muzeum vystěhovalectví do Brazílie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do vyloučených lokalit v Libereckém kraji vyjel mobilní očkovací tým. Zájem byl velký  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.