Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Zájem o antigenní testování klesá. Některé nemocnice s ním skončí

Některé nemocnice v Libereckém kraji už zřejmě nebudou dělat kvůli nízkému zájmu antigenní testy na koronavirus. Naopak asi rozšíří časy pro očkování.

Preventivní testy si ode dneška sami platí lidé, kteří jsou starší 18 let a zároveň nejsou očkovaní alespoň jednou dávkou vakcíny nebo nemají potvrzení od lékaře, že se ze zdravotních důvodů očkovat nemohou. Podle Richtera se proto předpokládá, že o antigenní testy, které mají platnost jeden den, bude velmi malý zájem. „Ne všechny nemocnice budou poskytovat placené antigenní testy. Seznam těchto nemocnic bude na stránkách kraje a bude se průběžně měnit," uvedl po dnešním jednání krizového štábu Libereckého kraje krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter. Kraj by měl seznam na základě dat z nemocnic zveřejnit v úterý.

Takzvané incidenční číslo, tedy počet nově nakažených za sedm dní na 100 000 obyvatel, je v Libereckém kraji na 156. Lépe jsou na tom v zemi jen Karlovarský a Královéhradecký kraj. Hospitalizovaných je v kraji 32 lidí s koronavirem, intenzivní péči potřebuje sedm z nich.

Zájem o očkování roste

Naopak podle radního počítají s rozšířením časů pro očkování. Podle něj stoupá zájem nejen mezi očkovanými o posilující, třetí dávku, ale i zájem o dávku první mezi těmi, kteří se dosud očkovat nenechali. „Za minulý týden jsme měli bezmála 2500 nových očkování, prvních očkování, což je stav, co jsme měli naposledy v červenci," dodal Richter.

Příští týden rozšíří otevírací dobu svého očkovacího centra ze dvou na čtyři dny nemocnice v Jilemnici, další očkovací centra podle radního zatím zvýšený zájem vyhodnocují. „V okamžiku, kdy usoudí, že to během týden nestačí očkovat, tak budou taktéž rozšiřovat," dodal krajský radní.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky správa, koronavirus, nemocnice, Liberecký, očkování, rychlý antigenní test, Liberecký kraj, Vladimír Richter, Masarykova městská nemocnice v Jilemnici, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o antigenní testování klesá. Některé nemocnice s ním skončí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.