Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Libereckém kraji zatím malé děti očkovat nejde. Začít se má nejspíš až po Novém roce

S očkováním dětí od pěti do 11 let se v Libereckém kraji zřejmě začne až po Novém roce, kraj navíc zatím nepočítá s tím, že by mladší děti očkovali zdravotníci ve velkokapacitních centrech. Postarat by se o ně měli pediatři, kteří mají děti v péči, řekl po jednání Krizového štábu Libereckého kraje koordinátor očkování v kraji Vladimír Richter (ODS). V kraji tak zatím není možné dítě k očkování registrovat.

Rodiče mohou od neděle registrovat mladší děti k očkování do očkovacích center, v Libereckém kraji ale žádné takové není. Podle Richtera navíc zatím očkovací látka není k dispozici, i když jí Česko podle dřívějších informací objednalo 300 tisíc dávek, tedy asi pro 150 tisíc dětí. „Zatím není známo, kdy vakcína dorazí, a pokud dorazí, tak to bude v množství, které v Libereckém kraji nejsme schopni vyočkovat," dodal Richter. Ve skupině dětí od 12 let do 15 let v kraji alespoň první dávku vakcíny dostalo bezmála 27 tisíc dětí, to je téměř 44 procent.

V tuto chvíli podle krajského koordinátora může kraj pro děti objednat jen 6000 dávek, to je zhruba čtyřikrát víc, než je podle odhadů schopen aplikovat. Vedení kraje chce proto podle Richtera počkat, až bude možné objednávat vakcínu v menším množství. Vedení kraje věří, že se pediatři zapojí do očkování stejně, jako to udělali praktičtí lékaři. Ti ve svých ordinacích aplikují zhruba čtvrtinu dávek, které se v kraji týdně aplikují. Za uplynulý týden dostalo podle Richtera vakcínu bezmála 22 tisíc lidí, z toho 80 procent tvořily třetí posilující dávky.

Lékařské společnosti očkování dětí proti covidu-19 u mladších dětí doporučují, uvedly to dnes ve svém stanovisku. I když je koronavirus v dětském věku méně závažný než u dospělých, děti a adolescenti tvoří významnou část nemocných, někteří skončili v nemocnici a zemřeli. Covid může u dětí způsobit závažné multisystémové zánětlivé onemocnění i dlouhodobé potíže. I když byly po očkování proti covidu zaznamenány vzácné a vesměs mírné případy zánětu osrdečníku a srdečního svalu, prospěch z očkování podle lékařů riziko nežádoucích účinků převyšuje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FNOL

Štítky ČR, správa, koronavirus, Liberecký kraj, očkování, Vladimír Richter, ODS, vakcína, COVID-19, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji zatím malé děti očkovat nejde. Začít se má nejspíš až po Novém roce  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.