Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Variantu omikron mají dvě pětiny pozitivně testovaných. Nejvíce rozšířena je na Liberecku

Variantu omikron odhalily laboratoře v Libereckém kraji v posledních dnech zhruba u 40 procent pozitivních testů na covid-19. Nejvíce je rozšířená na Liberecku, nejméně je vidět na Českolipsku, kde výrazně převažuje varianta delta.

Po jednání krizového štábu Libereckého kraje to řekla krajská epidemioložka Jana Prattingerová. Laboratoř liberecké nemocnice odhalila první případ nákazy variantou omikron na konci loňského listopadu, první nakažení si ji přivezli ze zahraničních cest, teď už se ale šíří komunitně.

Prvním potvrzeným případem nákazy omikronem v České republice byla koncem loňského listopadu žena z Liberce, která se vrátila z Afriky. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek očekává, že výrazný nástup vlny omikronu se projeví zhruba od 16. ledna a opět poleví ve druhé polovině února. Podle některých studií je omikron až šestkrát nakažlivější než dosud dominantní varianta delta. „Všem doporučuji, aby se očkovali co nejdříve třetí posilující dávkou, podle aktuálních informací má velmi dobré výsledky i v případě varianty omikron," řekl krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter.

V České republice se poprvé objevila nová mutace koronaviru B.1.640

Laboratoř Fakultní nemocnice Hradec Králové potvrdila první výskyt nové varianty koronaviru v České republice. Jde o mutaci označenou jako B.1.640, která se objevila u pacienta z Královéhradeckého kraje. Nová varianta koronaviru B.1.640.2, která...

Počty nakažených opět rostou

Počty nakažených v Libereckém kraji opět rostou. Za posledních sedm dní přibylo v kraji 2067 nových případů nákazy koronavirem, to je o 328 víc než o týden dřív. V kraji tak za poslední týden přibylo 467 nových případů v přepočtu na 100 000 obyvatel. Nejhorší je aktuálně situace na Českolipsku, kde za poslední týden testy odhalily 630 nových případů covidu, to je bezmála 612 na 100 000 obyvatel. V Česku je aktuálně horší situace jen v pražských okresech. „Největším ohniskem nákazy je aktuálně Novoborsko," řekla Prattingerová.

Pomalu se zlepšuje situace v nemocnicích v Libereckém kraji, kde díky tomu postupně obnovují plánované operace. Aktuálně se nemocnice starají o 125 pacientů s koronavirem, z toho 39 leží ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče a ARO, zhruba polovina v největší nemocnici v Liberci. Před týdnem bylo hospitalizovaných 132, z toho 41 ve vážném stavu. „Průměrný věk hospitalizovaných se pohybuje mezi 48 až 50 lety, drtivá většina na intenzivní péči jsou neočkovaní. Ve srovnání s jarem také zůstávají v nemocnicích výrazně déle," dodal Richter.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Gerd Altmann/Pixabay.com

Štítky správa, koronavirus, Liberecký, Liberecký kraj, varianta Omikron viru SARS-CoV-2, COVID-19, infekční onemocnění, okres Česká Lípa, Česko, Liberec, Vladimír Richter, Krajská nemocnice Liberec, Vlastimil Válek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Variantu omikron mají dvě pětiny pozitivně testovaných. Nejvíce rozšířena je na Liberecku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.