Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Varianta omikron v kraji dominuje. Laboratoře ji potvrdily u většiny vzorků

Koronavirová varianta omikron v Libereckém kraji dominuje, laboratoře ji prokázaly u většiny vzorků. Delta se v posledních dnech ukázala jen ve dvou případech. Ještě před dvěma týdny bylo omikronu zhruba 40 procent.

Nakažených v kraji rychle přibývá, reprodukční číslo pro Liberecký kraj je 1,88, což znamená, že deset lidí nakazí dalších 19 lidí, řekla ředitelka Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Loosová. Lze tak podle ní čekat další růst počtu nakažených. Navzdory rostoucímu počtu případů se ale počty hospitalizovaných zlepšují, nemocnicím komplikuje situaci zvýšená nemocnost mezi zdravotníky.

Omikron je nakažlivější než delta

Laboratoř liberecké nemocnice odhalila první případ nákazy variantou omikron na konci loňského listopadu, první nakažení si ji přivezli ze zahraničních cest, teď už se ale šíří komunitně. Podle některých studií je omikron až šestkrát nakažlivější než dříve dominantní varianta delta. Nejvíc nakažených v přepočtu na obyvatele je podle Loosové v okrese Semily, zejména na Turnovsku a Jilemnicku.

Lidé se po pozitivním PCR testu zřejmě nebudou muset 30 dní testovat

Lidé, kteří měli pozitivní PCR test na covid-19, by se nemuseli 30 dnů od jeho provedení testovat. Navrhuje to ministerstvo zdravotnictví, ve středu o návrhu bude jednat vláda. Změna by mohla platit od pondělí 31. ledna. Informaci Deníku N...

Největšími ohnisky nákazy jsou podle Loosové školská zařízení, nejvíc nakažených je ve věkové skupině od 15 do 19 let. Testy odhalily 612 nakažených mezi žáky a 56 nakažených mezi zaměstnanci škol, to je téměř dvakrát víc než předcházející týden. „Uzavřeli jsme osm tříd i jednu menší školu," řekla Jana Loosová.

Podle údajů z ministerstva zdravotnictví (MZ) přibylo za posledních sedm dní v kraji 5689 nových případů nákazy koronavirem, to je více než dvojnásobek ve srovnání s předchozím týdnem, kdy bylo nově nakažených 2554. V kraji tak za poslední týden přibylo 1286 nových případů v přepočtu na 100 000 obyvatel. Nejhůř je na tom Semilsko s 1527 nakaženými na 100 000 obyvatel, nejlépe je na tom z tohoto pohledu Liberecko, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na obyvatele 1121 nových případů.

Za týden v Libereckém kraji přibylo nejvíc nákaz za dobu trvání pandemie

V Libereckém kraji za předchozích sedm dnů přibylo 4716 laboratorně potvrzených případů covidu-19, nejvíc v kraji za týden za dobu trvání pandemie koronaviru. Dosavadním maximem bylo 4240 nových případů ze začátku loňského prosince. Takzvané...

Čekací doba na PCR testy se prodlužuje

S rostoucím počtem nakažených se podle hejtmana Martina Půty prodlužují čekací doby na PCR testy. Na ty, které nařídí lékaři nebo hygienici, se čeká až tři dny. Až týden musí na termín čekat ti, kdo se objednávají sami. Třeba v českolipské nemocnici jsou termíny na testy hrazené pojišťovnou obsazené i několik týdnů dopředu. Kapacita laboratoří, která je aktuálně pod 3000 denně, by se měla od února zvýšit zhruba o dalších 900 testů. „Ani pak se ale ty čekací doby příliš nezkrátí," řekl Půta.

Kapacity testovacích míst v kraji jsou pod celostátním průměrem. „Průměr v České republice za sedm dní na 100 000 obyvatel je u diagnostických a epidemiologických testů 3900 a my máme 3400, u preventivních testů je v republice průměr 3600 a my máme 2500, takže jsme pod průměrem, ale ten významně posunuje nahoru Praha a střední Čechy. Je třeba říct, že my tady nemáme fakultní nemocnice a nejsme schopni s kapacitami našich zdravotnických zařízení ten počet testů zajistit," dodal Půta.

Omikron a delta: čím se od sebe liší a je možné onemocnět oběma variantami současně?

Varianta nemoci covid-19, která v listopadu loňského roku dostala název omicron, je nyní celosvětově dominantní nad všemi ostatními verzemi koronaviru, tu poslední s označením delta nevyjímaje. Důvodem jejího rychlého rozšíření je zhruba 3x vyšší...

Navzdory zvyšujícímu se počtu nakažených se dál zlepšuje situace v nemocnicích, kde se dnes ráno starali o 97 nemocných s koronavirem, před týdnem jich bylo sto. Výrazně ubylo pacientů ve vážném stavu, na jednotkách intenzivní péče a ARO leželo dnes ráno 25 nemocných, před týdnem jich bylo 37. I díky tomu se nemocnice postupně vracejí k plánovaným operacím. Komplikuje to ale zvýšená nemocnost mezi zdravotníky. Liberecké nemocnici chybí aktuálně 80 lidí, českolipské dokonce 90. „Ředitelé nemocnic částečně využívají pracovní karantény pro nezbytné provozy, což jim trochu práci ulehčuje," doplnil krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky správa, koronavirus, Liberecký, omikron, varianta Omikron viru SARS-CoV-2, nemocnice, Liberecký kraj, infekční onemocnění, Martin Půta, Krajská nemocnice Liberec, Krajská hygienická stanice, Liberec, Vladimír Richter, Ministerstvo zdravotnictví České repu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Varianta omikron v kraji dominuje. Laboratoře ji potvrdily u většiny vzorků  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.