Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zakázka na nový pavilon urgentní medicíny se výrazně prodraží. Stavba začne nejspíš příští rok

Miliardovou zakázku na výstavbu nového pavilonu urgentní medicíny vypíše Krajská nemocnice Liberec znovu. Stavba tak zřejmě začne až v příštím roce a bude výrazně dražší. Po jednání představenstva nemocnice to řekl generální ředitel největší krajské nemocnice Richard Lukáš. Soutěž na dodavatele stavby vypsala nemocnice loni v listopadu s maximální cenou 2,2 miliardy korun, dostala čtyři nabídky, všechny byly ale vyšší, a tak ji musela zrušit.

„Nejlevnější nabídka byla o 32 procent vyšší než povolená maximální cena," doplnil liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Nabídky se podle něj pohybovaly od 2,9 do zhruba 3,2 miliardy korun. Soutěž teď musí nemocnice vyhlásit znovu s cenou, která bude respektovat současnou situaci na stavebním trhu. Představenstvo osloví akcionáře, kterými jsou kromě Libereckého kraje také města Liberec, Turnov a Frýdlant s žádostí o pomoc s financováním. Záměr vypsat soutěž znovu s vyšší cenou musí projednat i zastupitelstva.

Cenu zakázky podle Půty stanovili projektanti loni v říjnu, od té doby ale ceny stavebních materiálů a prací výrazně vzrostly, a to i v souvislosti se zdražováním energií a válkou na Ukrajině. Vzhledem k aktuálním cenám tak může být nakonec pavilon až o polovinu dražší. „Budeme muset hledat další zdroje nad ty už schválené. Jsou dva, když se bude nemocnici dařit tak jako v minulých letech, tak zdroje nemocnice a také zdroje akcionářů," řekl Půta. Největší díl nákladů přitom už teď nese kraj, který je největším vlastníkem nemocnice.

Výstavbu centra urgentní medicíny připravuje nemocnice přes deset let, nový objekt podle Lukáše nutně potřebuje. Nemocnici chybí jednotný příjem i centrální laboratoře, ale také dostatečný prostor k parkování. Práci zdravotníků navíc komplikuje roztříštěnost areálu. Nemocnice působí ve 37 nemovitostech, z toho 14 je starších sta let, třeba pavilon chirurgie postavili před 80 lety. Nejmladší budovou je lékárna, i ta je stará přes 30 let. Od roku 1978 nemocnice nepostavila žádnou novou budovu, jen je opravuje, případně rozšiřuje.

Celkové náklady na pavilon včetně projektové přípravy, vybavení a parkovacího domu ještě loni projektanti odhadovali na 3,5 miliardy korun. Z velké části by je měl zaplatit Liberecký kraj, který se zavázal na projekt poskytnout 2,2 miliardy korun. Z toho 800 milionů korun dá ze svého rozpočtu a 1,3 miliardy korun si půjčil od Komerční banky. Zhruba 300 milionů by měl kraj podle Půty na stavbu dostat z evropských fondů, z programu určeného na budování urgentních příjmů v nemocnicích, chce ale s ministrem zdravotnictví jednat také o dalších možnostech financování.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, nemocnice, stavby, správa, Liberec, Liberecký kraj, pavilon, lékařství, Martin Půta, Krajská nemocnice Liberec, Starostové pro Liberecký kraj, ruská invaze na Ukrajinu, Komerční banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zakázka na nový pavilon urgentní medicíny se výrazně prodraží. Stavba začne nejspíš příští rok  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.