Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kanylační tým už má i Krajská nemocnice Liberec. Zavádí dlouhodobé cévní přístupy

V Krajské nemocnici Liberec nově působí tzv. kanylační tým složený ze šesti specializovaných sester, které pacientům zavádí dlouhodobé cévní přístupy. Je to velká výhoda pro personál i pacienty, místo několika dnů vydrží katetry týdny a hospitalizovaní nemusí absolvovat neustálé přepichování.

Dlouhodobé katetry jsou v současnosti světovým trendem a kanylační týmy vznikají v nemocnicích po celé České republice. V Liberci tuto péči pacientům sestry poskytují pod vedením primáře CARIM Pavla Sedláka.

Podle vrchní sestry oddělení CARIM (dříve ARO) Hany Šimonové se jedná o novinku od letošního roku. Katetry se v nemocnici sice zaváděly již dříve, ale jen minimálně.

Vydrží týdny 

Výhodou je dlouhodobé zavedení, to znamená, že není nutné pacientovi stále přepichovat krátkodobé periferní žilní vstupy. Katetr mu je zaveden (nejčastěji) do horní části paže a v případě tzv. midline katetrů – které zavádí nemocnice nejčastěji – vydrží při správné péči i několik týdnů.

Pacient se může sprchovat a být propuštěn do domácího ošetřování. „Kromě těchto střednědobých periferní vstupů se nicméně začínáme v liberecké nemocnici zaměřovat i na tzv. PICC katetry, což jsou periferně zavedené centrální žilní katetry. Ty jsou dlouhodobé a řádově vydrží měsíce,“ uvedla nemocnice.

Velká pomoc při dlouhodobé léčbě

Za měsíc se této péče dostane zhruba 30 pacientům. Jinak by jim byly zavedeny periferní kanyly jako dosud, jejichž životnost je přibližně dva dny a je nutné opakované přepichování.

Je-li pacient hospitalizován delší dobu, je tento způsob velkou pomocí jak pro personál, tak pro pacienta, který potřebuje nitrožilní léčbu.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajská nemocnice Liberec

Štítky Liberecký kraj, nemocnice, pacient, zdraví, péče, kanylační tým, Krajská nemocnice Liberec, Česko, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kanylační tým už má i Krajská nemocnice Liberec. Zavádí dlouhodobé cévní přístupy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.