Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Liberecký kraj odmítl novou soutěž na nemocnici bez stanovení maximální ceny

Liberecký kraj odmítl vyhlášení nové soutěže na pavilon urgentní péče Krajské nemocnice Liberec bez stanovení maximální ceny, které navrhovalo město Liberec. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) by to bylo nebezpečné. Do soutěže by se mohl přihlásit jen jediný uchazeč třeba s nabídkovou cenou pět miliard korun a nemocnice by neměla možnost nabídku odmítnout a soutěž zrušit, řekl Půta na dnešním jednání krajského zastupitelstva.

„Ta maximální nabídková cena je především ochranou nemocnice a akcionářů před nějakou nepřiměřenou cenovou nabídkou, kterou bychom potom asi neuměli financovat. Ta zakázka je velká, takovou stavbu neumí dodat úplně každý dodavatel, to znamená, že konkurence na stavebním trhu je jednoznačně omezená. Horní nabídková cena, kterou jsme stanovili, zohledňuje i to, že ta soutěž může probíhat dalšího půl roku," doplnil Půta.

Výstavbu centra urgentní medicíny připravuje nemocnice přes deset let, nový objekt podle generálního ředitele Richarda Lukáše nutně potřebuje. Nemocnici chybí jednotný příjem i centrální laboratoře, ale také dostatečný prostor k parkování. Práci zdravotníků navíc komplikuje roztříštěnost areálu. Nemocnice působí ve 37 nemovitostech, z toho 14 je starších sta let, třeba pavilon chirurgie postavili před 80 lety. Od roku 1978 nemocnice nepostavila žádnou novou budovu, jen je opravuje, případně rozšiřuje.

Soutěž na dodavatele stavby vypsala nemocnice loni v listopadu s maximální cenou 2,2 miliardy korun, dostala čtyři nabídky, všechny byly ale vyšší, a tak ji musela zrušit. „Nejlevnější nabídka byla o 32 procent vyšší než povolená maximální cena," doplnil Půta. Nabídky se podle něj pohybovaly od 2,984 do 3,191 miliardy korun. Soutěž teď musí nemocnice vyhlásit znovu s cenou, která bude respektovat současnou situaci na stavebním trhu.

Celkové náklady na pavilon včetně projektové přípravy, vybavení a parkovacího domu ještě loni projektanti odhadovali na 3,5 miliardy korun. Z velké části by je měl zaplatit Liberecký kraj, který je majoritním vlastníkem největší krajské nemocnice a zavázal se na projekt poskytnout 2,2 miliardy korun. Z toho 800 milionů korun dá ze svého rozpočtu a 1,3 miliardy korun si půjčil od Komerční banky. Zhruba 300 milionů by měl kraj podle Půty na stavbu dostat z evropských fondů, chce ale s ministrem zdravotnictví jednat také o dalších možnostech financování.

Na financování projektu se bude podílet také sama Krajská nemocnice Liberec a města Liberec, Turnov a Frýdlant, která jsou spoluvlastníky nemocnice. Liberec už minulý týden na jednání zastupitelstva schválil případné navýšení svého příspěvku o dalších 100 milionů korun. Liberecký kraj zatím podle Půty s navýšením svého podílu na financování nepočítá, další peníze by podle něj měla primárně najít sama nemocnice, která by měla přehodnotit plánované investice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto KNL

Štítky ČR, správa, nemocnice, stavby, Liberecký kraj, soutěž, Martin Půta, Liberec, pavilon, Krajská nemocnice Liberec, Starostové pro Liberecký kraj, Komerční banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj odmítl novou soutěž na nemocnici bez stanovení maximální ceny  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.