Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Počet případů covidu opět rychle roste. Plošná opatření ale Liberecký kraj zatím nechystá

Také v Libereckém kraji v posledních dnech případů covidu rychle přibývá. Incidenční číslo, tedy počet nově nakažených na každých sto tisíc obyvatel, za posledních sedm dní stouplo z 23 na 63, tedy téměř trojnásobně. Žádná opatření se ale na Liberecku zatím nechystají, zájemci se ale mohou nechat přeočkovat čtvrtou dávkou vakcíny.

„Liberecký kraj se zatím nechystá zavádět plošná opatření, záležet ale bude na vývoji situace," potvrdil radní pro resort zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

Podle něj přes rostoucí počet nákaz plošná opatření zatím neplatí nikde v Česku. „Krajská hygienická stanice v Liberci ale zavedení plošných opatření do budoucna nevylučuje v souladu s celostátním doporučením či nařízením,“ dodal.

Objednání testu Covid-19 lze provést z odkazu na webových stránkách Libereckého kraje https://www.kraj-lbc.cz/, nebo na stránkách jednotlivých nemocnic. Odběrové místo lze dohledat na: https://testovani.uzis.cz/.

Lidé se ale mohou nechat na koronavirus otestovat. Testovací místa jsou například v liberecké, semilské a jilemnické nemocnici, nebo v liberecké klinice EUC v klášteře. „Na odběr je vždy nutné objednat se předem,“ upřesnila Anna Vašková z tiskového oddělení Libereckého kraje s tím, že testování provádí i některé soukromé společnosti.

Od května si ale zájemci musí za test opět zaplatit. To platí pro PCR i antigenní testy. V případě Krajské nemocnice Liberec stojí PCR test pro samoplátce 853 korun. Platba se hradí online předem. Při zrušení objednávky samoplátce uhradí 200 korun poplatek.

Od pondělí se v Česku začalo očkovat čtvrtou dávkou vakcíny proti koronaviru. Očkují někteří praktičtí lékaři, očkovací místo je také v liberecké nemocnici a v nemocnicích v Semilech, Jilemnici a Jablonci a také v klášteře v Liberci.

O znovuotevření očkovacího centra v krajském úřadě ale kraj zatím neuvažuje. „V budově Krajského úřadu Libereckého kraje v tuto chvíli nevznikne velkokapacitní očkovací centrum tak, jak tomu bylo minule. Nyní prostory původního očkovacího centra slouží jako Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině,“ uzavřel Richter.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FNUSA

Štítky covid, očkování, Liberecký kraj, testování, COVID-19, Vladimír Richter, nemocnice, Česko, ODS, Liberec, očkovací centrum, Krajská hygienická stanice, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet případů covidu opět rychle roste. Plošná opatření ale Liberecký kraj zatím nechystá  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.