Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Šíření infekčních onemocnění v uplynulém roce zpomalila opatření proti covidu-19

V minulém roce zaznamenal Informační systém infekčních onemocnění (ISIN) menší míru šíření necovidových infekčních onemocnění. Velký vliv na to měla opatření proti koronaviru, tedy ochrana dýchacích cest, práce z domova, on-line výuka a také omezení hromadných akcí.

V roce 2021 bylo mimo covid-19 hlášeno 3 286 dalších povinně hlášených infekčních onemocnění, tj. nemocnost 752,5 na 100 000 obyvatel, informovala v tiskové zprávě Zuzana Balašová, mluvčí Krajské hygienické stanice Liberec.

Nejvíce infekčních onemocnění v absolutním počtu se vyskytovalo na Liberecku, a to 30 % všech nákaz v Libereckém kraji. Na druhém místě byl okres Česká Lípa a 28 % procenty, dále Jablonec nad Nisou 26 % a na Semilsku nejméně, 16 %.

„U některých, zejména lehce probíhajících infekcí, představují hlášené případy pouze vrchol ledovce a skutečný počet nemocných mohl být daleko vyšší, a to i přesto, že jsme se na vyhledávání případů onemocnění aktivně podíleli. Šíření některých infekčních onemocnění snížila protiepidemická opatření během pandemie covid-19. Nezaznamenali jsme například žádné případy spalniček, žloutenky typu A, pouze ojedinělé případy dávivého kašle a v Libereckém kraji nebyla ani laboratorně potvrzena chřipka,“ uvedla Jana Prattingerová, ředitelka odboru protiepidemického KHS LK.

Epidemické výskyty virové střevní infekce se vyskytly dvakrát, a to u klientů a personálu v zařízení sociálních služeb na Jablonecku a Českolipsku. Onemocnělo celkem 132 lidí.

Klesl i počet případů neštovic

Největší podíl infekčních onemocnění tvořily plané neštovice. „Nemocnost u této diagnózy  stejně jako u ostatních dětských vzdušných onemocnění, které nepodléhají pravidelnému očkování  vykazuje relativně pravidelné epidemické cykly, podmíněné nahromaděním nově dorůstajících vnímavých osob. Obvyklá délka těchto cyklů je v rozsahu 45 let,“ doplnila Balašová.

Počet případů však oproti předchozím rokům klesl, v roce 2021 bylo hlášeno 565 onemocnění planými neštovicemi, v jednom případě došlo ke komplikacím v podobě meningitidy. V roce 2020 bylo hlášeno 933 onemocnění.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky Liberecký kraj, epidemie, koronavirus, zdraví, nemoci, infekční onemocnění, COVID-19, nemoc, Isin, Krajská hygienická stanice, Liberec, Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, okres Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ivan ponocný

že se na to už nevy*, ovce už to vědí

Pondělí, 8. srpna 2022, 11:10Odpovědět

Šíření infekčních onemocnění v uplynulém roce zpomalila opatření proti covidu-19  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.