Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Pacienty v liberecké nemocnici bude nově operovat chirurgický robot. Budou si ho moci prohlédnout

Mezi vybavení Krajské nemocnice Liberec přibude významný pomocník – chirurgický robot, který dokáže nahradit lidskou ruku, navíc je variabilnější a představuje menší zatížení pacienta při operaci. Bude provádět zejména urologické operace.

Krajská nemocnice dosud chirurgického robota neměla, jedná se tak o novinku. „Chirurgický robot je logickou součástí výbavy každé špičkové nemocnice, to znamená, že jsme logicky usilovali, aby tady byl,“ řekl mluvčí nemocnice Václav Řičář. Robot by měl dorazit koncem listopadu. „Počítáme s tím, že jeden den bude samotný robot, respektive simulátor chirurgické operativy, vystaven někde ve společných prostorách nemocnice, aby se tam na něj pacienti mohli podívat, jak takový chirurgický robot vypadá,“ uvedl mluvčí.

V liberecké nemocnici dokončují rekonstrukci dalšího patra operačních sálů. Zprovozní jej v prosinci

Operační sály v Krajské nemocnici Liberec procházejí od léta proměnou. První patro je již dokončené, na druhém a třetím se pracuje. Podle mluvčího nemocnice Václava Řičáře bude druhé patro v provozu začátkem prosince.

Probíhající rekonstrukce operačních sálů by měla skončit v lednu příštího roku. Druhé patro by mělo být dokončeno ke konci listopadu, na začátku prosince proběhne stěhování vybavení. Řičář očekává, že robot by měl být nainstalován do konce tohoto roku. 

Přesnost a schopnost operačních nástrojů robota je mnohem variabilnější, než jak je tomu v případě lidské ruky – robot je totiž schopen se oproti ruce pohybovat ve více osách. „Je to nepochybně krok kupředu z hlediska přesnosti operace a nepochybně i z hlediska zatížení pacienta, protože to je mnohem menší, než u běžné laparoskopické operace,“ vysvětlil Řičář. Chirurgický robot přichází do nemocnice primárně kvůli oblasti urologie, používá se například na operaci karcinomu prostaty. „Nicméně robota používají i gynekologové a samozřejmě chirurgové,“ dodal Řičář.

Samotný chirurgický robot stál přibližně 30 milionů korun. „Počítá se navíc s dalšími nástroji. Blížíme se tedy k nějakým šedesáti až osmdesáti milionům korun,“ doplnil mluvčí nemocnice. Na robota získala nemocnice dotace z Integrovaného regionální operačního programu. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Veronika Dušková

Štítky Liberec, nemocnice, operace, chirurgie, robot, zdraví, Krajská nemocnice Liberec, pacient

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pacienty v liberecké nemocnici bude nově operovat chirurgický robot. Budou si ho moci prohlédnout  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.