Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Antibiotický týden upozorňuje na nesprávné užívání léků. Budujeme si tak odolnost bakterií

Liberecký kraj podpořil celostátní osvětovou kampaň s názvem Antibiotický týden, která má za cíl poukázat na nadužívání antibiotik a upozornit na následky s tím spojené. Rezistence bakterií na antibiotickou léčbu jsou celosvětovým problémem, přitom stačí antibiotika užívat správně.

Pojem antibiotická rezistence už určitě někdy slyšel skoro každý. Nesprávným užíváním těchto léků na předpis si totiž pěstujeme odolnost bakterií a antibiotika by tak pro budoucí generace již nemusela být účinná. To povede k tomu, že některé běžné nemoci by se mohly stát pro pacienty život ohrožujícími. V tiskové zprávě o tom informoval Státní zdravotní ústav. Antibiotický týden běží od 14. do 20. listopadu.

Rezistence bakterií na antibiotika představuje vážný celosvětový problém. V České republice má na svědomí dokonce více obětí než dopravní nehody.

„Právě takové akce a kampaně, jakou je Antibiotický týden, jsou k šíření osvěty nepostradatelné. Nesprávné užívání antibiotik s sebou přináší mnohá úskalí a je potřeba si uvědomit, že pro většinu onemocnění mimo nemocnici zpravidla není nasazení antibiotik nutné," uvedl Vladimír Richter, krajský radní pro resort zdravotnictví.

Antibiotika nejsou jen pilulky

Antibiotika působí proti nemocem vyvolaným bakteriemi a pacient je může získat pouze na předpis od svého lékaře. Vzhledem k tomu, že antibiotika jsou účinná pouze v případě bakteriální infekce, nepomohou pacientovi s virózou.

Důležité je také antibiotika dobrat do konce v lékařem předepsané dávce, i když se pacient už cítí lépe.

Kampaň se zaměřuje převážně na antibiotika používaná pro aplikaci na kůži nebo sliznici, která jsou často a chybně užívána k samoléčbě. Antibiotické masti mívají lidé ve svých lékárničkách a používají je k samoléčbě. Zbytečně a bez doporučení lékaře. „Právě antibiotické masti jsou typickým příkladem, kdy pacienti lék užívají nevhodně i na povrchové odřeniny či škrábance. K léčbě banálních ran přitom stačí jejich řádné ošetření dezinfekcí a následné použití hojivých léčivých přípravků bez obsahu antibiotik,“ upozornil Aleš Krebs, prezident České lékárnické komory.

Nedožadujte se antibiotik

Jakmile jsme nachlazení, utíkáme k praktickému lékaři a chceme antibiotika. Podle Barbory Mackové, ředitelky Státního zdravotního ústavu, by se v žádném případě neměla užívat při běžném nachlazení nebo chřipce. Zpravidla se totiž jedná o infekce způsobené viry a na ty antibiotika nezabírají. „Je nezbytné, aby se pacienti při užívání antibiotik vždy řídili doporučením ošetřujícího lékaře. Není ani vhodné, aby na svého lékaře naléhali a dožadovali se předepsání antibiotik, jestliže odborník je toho názoru, že pacient antibiotika nepotřebuje. S tímto přístupem se lékaři v ordinacích často setkávají,“ uvedla.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, zdraví, nemoci, osvěta, kampaň, antibiotika, bakterie, rezistence, antibiotikum, pacient, Státní zdravotní ústav, Česko, Vladimír Richter, Barbora Macková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Antibiotický týden upozorňuje na nesprávné užívání léků. Budujeme si tak odolnost bakterií  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.