Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Nejkrásnější PET/CT na severu. Liberecká nemocnice staví nové centrum pro vyšetření zhoubných onemocnění

Krajská nemocnice Liberec bude již zanedlouho nabízet možnost vyšetření pomocí pozitronové emisní tomografie v kombinaci se zobrazením počítačovou tomografií. Tzv. PET/CT pracoviště je určeno pro pacienty se závažnými zhoubnými onemocněními. Stavba je v plném proudu, kromě velmi vyspělé technologie bude disponovat krásnými prostory.

Objekt pracoviště pozitronové emisní tomografie a dalších vyšetřovacích metod využívajících ionizující látky je velmi pokročile zhotoven. Pravděpodobně v dubnu by měl být předán k technologickému vybavení. „To spočívá právě v pozitronovém emisním tomografu, což je komplikovaný přístroj kombinující detekci ionizujícího záření a CT technologie, čili výpočetní tomografii,“ vysvětlil generální ředitel KNL Richard Lukáš. Samotný přístroj podle něj stojí zhruba 100 milionů korun. Díky němu je možné detekovat drobné projevy, které by byly jinou metodou nezjistitelné. 

Kromě velmi vyspělé technologie se bude objekt moci pochlubit i přívětivými, světlými prostory, což je – především pro pacienty v této oblasti – velmi nápomocné. „Mají nervy napjaté k prasknutí a kdyby se to pracoviště nacházelo v nějaké podzemní kobce, tak by se tam zbláznili. Je to naopak velmi prosvětlený prostor s výhledem do parku. Kultura celého prostředí bude velmi vysoká,“ uvedl Lukáš.

Nemocnice již jedná s lékaři a lékařkou, která by mohla nastoupit na místo vedoucí toho provozu. „Je to odbornice, která má plnou aprobaci na tuto technologii a je velmi – řekl bych – autentickým odborníkem. Seznámila se s naším objektem a říkala, že to bude nejkrásnější pozitronová emisní tomografie na sever od Alp. Je to opravdu krásný objekt,“ řekl generální ředitel nemocnice.

Jedná se o první objekt za desítky let, který bude využíván pouze za účelem, za jakým byl postaven. Na celý projekt PET/CT získala nemocnice sedmdesátiprocentní dotaci. Spuštění provozu se předpokládá během srpna 2023.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KNL

Štítky Liberec, nemocnice, zdraví, PET/CT, pacienti, vyšetření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejkrásnější PET/CT na severu. Liberecká nemocnice staví nové centrum pro vyšetření zhoubných onemocnění  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.