Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Stavba výjezdové základny záchranářů v Jablonci začne ještě letos

Nová výjezdová základna Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje a současně záložní operační středisko začne v srpnu vyrůstat v Jablonci nad Nisou. Objekt bude stát u okružní křižovatky v Průmyslové ulici a hotový má být do konce roku 2025.

Výstavba základny přijde na 93,2 milionu korun, dalších necelých 64 milionů pak bude stát její vybavení. „Zajištění zdravotní péče je jednou z našich priorit a proto je nutné zajistit odpovídající podmínky pro záchranáře, kteří se o zdraví a životy občanů starají,“ konstatoval krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

Jablonecká základna bude mít tři patra, kdy v prvním a ve druhém bude výjezdová základna a ve třetím se vybuduje plnohodnotné záložní operační středisko plně vybavené komunikační a IT technikou. To bude běžně fungovat a v případě, kdyby z jakýchkoli důvodů nemohlo fungovat hlavní operační středisko v Liberci, bude schopné převzít kompletně jeho činnost. Dosud je záložní operační středisko v Jablonném v Podještědí, avšak je tam složitější dostupnost a potýkají se s horším připojením, proto je potřeba vybudovat nové.

Výjezdové skupiny se v současné době skládají z jedné lékařské posádky v systému rendez–vous, dvou posádek rychlé zdravotnické pomoci a jedné posádky rychlé zdravotnické pomoci, která se věnuje výhradně transportům pacientů mezi nemocnicemi. Nový projekt přinese pracoviště pro jednoho lékaře, tři zdravotnické záchranáře, tři řidiče záchranáře a dle potřeby místo až pro 6 dispečerů zdravotnického operačního střediska,“ doplnil radní Richter.

Liberecký kraj by na výstavbu rád využil dotace z Integrovaného regionálního operačního programu 2021-2027. „Projektovou žádost k výstavbě výjezdové základny a záložního operačního střediska v Jablonci nad Nisou předložíme do 12. výzvy. Očekáváme dotaci ve výši 85 % způsobilých výdajů projektu, což by mělo tvořit zhruba 76 milionů korun včetně DPH,“ doplnil Jiří Ulvr (Starostové pro LK), radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje.  Kraj má na předfinancování projektu připravené peníze, tak že pokud by se nepovedlo získat podporu nyní, neznamenalo by to zastavení výstavby.

V Turnově letos začne kraj stavět společné výjezdové centrum hasičů, policie i záchranné služby

Ještě letos by měla začít výstavba integrovaného výjezdového centra v Turnově na Vesecku. Na jednom místě budou mít nové zázemí profesionální hasiči, dopravní policie a zdravotničtí záchranáři.

Kromě nové výjezdové základny s operačním střediskem v Jablonci na Nisou je ve výstavbě další výjezdová základna v Hrádku nad Nisou, chystá se vybudování základy ve Frýdlantu, kde se uvažuje i o vybudování školícího střediska pro záchranáře. Další výjezdová základna má vyrůst v Semilech, kde má navazovat na přilehlou železniční stanici a na startu je také výstavba velkého integrovaného výjezdového centra v Turnově.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky záchranná služba, výjezdová základna, Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba výjezdové základny záchranářů v Jablonci začne ještě letos  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.